Theo Camps: “Toezicht maatschappelijke ondernemingen schiet tekort”

Theo Camps: “Toezicht maatschappelijke ondernemingen schiet tekort”
Theo Camps: “Toezicht maatschappelijke ondernemingen schiet tekort”
10 mei 2012
Nieuws | | Validatie & Toezicht

AMSTERDAM (10 mei) - Als het aan Theo Camps ligt, schiet het toezicht op maatschappelijke ondernemingen tekort. In zijn lezing over leiderschap in maatschappelijke ondernemingen tijdens een symposium ter gelegenheid van 25 jaar executive search door Vanderkruijs stelde hij dat Raden van toezicht verantwoording moeten afleggen aan de samenleving, waarvoor maatschappelijke raden noodzakelijk zijn, zo schrijft De Ondernemer.

Berenschot heeft geïnventariseerd dat er in Nederland circa tienduizend maatschappelijke ondernemingen zijn. Die bestaan uit zo’n twintigduizend bestuurders, zeventigduizend toezichthouders en een miljoen werknemers. Volgens Camps, bestuursvoorzitter van Berenschot en hoogleraar aan de TiasNimbas Business School in Tilburg, gaat het om een grote, gevarieerde sector die een bijzonder soort leiderschap vergt. “Dat komt door de complexe omgeving van overheid, samenleving en markt en de verschillende belangen en stakeholders daarin”, aldus Camps.

Maatschappelijke raad
Volgens Camps is het onduidelijk aan wie de Raad van Toezicht verantwoording aflegt. Bij maatschappelijke ondernemingen bestaat daar een gat. Daarom pleit hij voor maatschappelijke raden bestaande uit vertegenwoordigers uit de samenleving, cliënten, ledenraden en verenigingen. Camps: “Professionals uit het veld die de dialoog aangaan met de Raad van Toezicht en deze decharge verlenen. Voor Raden van Toezicht is de samenleving de hoogste instantie.”

“Sector heeft zelf verantwoordelijkheid”
In geval van incidenten, die volgens Camps qua aantal overigens verwaarloosbaar zijn, moet er een eind komen aan het eenvormigheidsdenken. “De ene keer is een private ondernemende oplossing het beste, de andere keer een maatschappelijk curator of een politiek-bestuurlijke interventie. En ook de sector zelf heeft hierin een verantwoordelijkheid.”

Vanderkruijs leerstoel
Camps sprak de rede uit bij het aanvaarden van de eerste Vanderkruijs leerstoel voor maatschappelijke ondernemingen bij Centrum voor het Bestuur van de Maatschappelijke Ondernemingen aan de TiasNimbas Business School, verbonden met de J.F. Kennedy School of Government van Harvard University. In dat kader gaat hij zich onder meer buigen over de vraag welk leiderschapsconcept past bij maatschappelijke ondernemingen.