Testamenten lopen terug door huizencrisis

20 augustus 2009

AMSTELVEEN (20 augustus) - Sinds begin dit jaar loopt de markt voor testamenten langzaam terug. De eerste vijf maanden kwamen er al 12% minder klanten bij de notaris om een testament te laten opstellen dan in dezelfde periode in 2008, meldt het FD.


De terugloop in testamenten wordt door deskundigen geweten aan het inzakken van de huizenmarkt. Huig van IJzeren, directeur van notariskantoor Van Leussen van den Broek in FD: "Je ziet altijd een piek in december omdat veel mensen dan nog snel even willen regelen wat ze het hele jaar al uitstellen. Maar na december worden de testamenten vooral gevraagd door huizenkopers. Als iemand hier komt voor de koop van een huis, dan bieden we ook altijd het opstellen van een samenlevingscontract of een testament aan. Gaat de onroerendgoedpraktijk omlaag, dan gaat de familiepraktijk mee omlaag."

Uit een interne rapportage die de officiële beroepsorganisatie KNB deze maand heeft opgesteld, blijkt dat het aantal hypotheek-en transportakten in de eerste vijf maanden van dit jaar is gedaald met 36% ten opzichte van dezelfde periode in 2008.

 


Het aantal notariskantoren blijft intussen toenemen, aldus de KNB-rapportage. Dat is met name het gevolg van ‘dissociaties': het uiteenvallen van een maatschap, waarbij een notaris zijn eigen kantoor begint.