Toon alles (2)

Terre des Hommes vangt duizend kindermisbruikers

12 november 2013, 13:06
Terre des Hommes vangt duizend kindermisbruikers
Terre des Hommes vangt duizend kindermisbruikers
Kinderhulporganisatie Terre des Hommes heeft via een virtueel Filippijns meisje ruim duizend kindermisbruikers op het internet getraceerd. De gegevens en daden van deze misbruikplegers, uit meer dan 65 landen, zijn overgedragen aan de Nederlandse politie. Het onderzoek naar webcam kinderseks toerisme met behulp van het virtuele meisje Sweetie is in goede aarde gevallen bij Europol. ‘Ik ben erg blij met de actie van Terre des Hommes waardoor mensen zich bewust worden van dit enorme probleem’, zei Troels Oerting, directeur van het Europese cybercrime centrum van Europol, deze week tegenover CNN.

De kinderhulporganisatie zegt een nieuw fenomeen van seksueel kindermisbruik te hebben ontdekt dat snel om zich heen grijpt: webcam kindsekstoerisme. Alleen al in de Filipijnen zou het om tienduizenden slachtoffers gaan. De politie is in sommige landen onwetend over de trend, waardoor er geen of nauwelijks actie wordt ondernomen tegen deze vorm van misbruik, aldus een woordvoerder van Terre des Hommes.

Undercover
De hulporganisatie deed acht maanden lang onderzoek naar het fenomeen. Om er achter te komen hoe kindsekstoerisme via de webcam werkt, gingen de onderzoekers undercover op chatrooms. Ze ontwikkelden een 10-jarig virtueel Filipijns meisje dat luisterde naar de naam Sweetie, zoals veel Filipijnse meisjes zich in chatrooms noemen. ‘Het computermodel was niet van echt te onderscheiden. Ze kon praten en bewegen zonder dat je kon zien dat het om een animatie ging’, licht een woordvoerder van Terre des Hommes toe.

Groeiend probleem
In ruim twee maanden tijd wist Sweetie meer dan duizend mannen aan zich te binden, onder wie twintig NederlandersDeze mannen zijn geïdentificeerd en uiteindelijk ook op video vastgelegd. In het interview voor CNN ging Oesting niet in op de vraag wat er met deze lijst namen gaat gebeuren. Wel gaf hij aan dat webcam kindersekstoerisme een enorm groeiend probleem is en dat actie geboden is.

Voorkomen dat misbruik plaatsvindt
Terre des Hommes stelt zich op het standpunt dat de politie alles op alles moet zetten om te voorkomen dat pedoseksuelen op internet vrijelijk hun gang kunnen blijven gaan. ‘Wat ons onderzoek met Sweetie duidelijk aantoont, is hoe eenvoudig het is om dit soort mannen via internet op te sporen’, zegt Hans Guijt, hoofd speciale projecten van Terre des Hommes. ‘We hebben een nieuwe methode nodig om te voorkomen dat dit verschrikkelijke fenomeen steeds groter wordt en uiteindelijk onbeheersbaar. Daarom moet de politie het internet in de gaten houden. Nu we deze mensen hebben getraceerd, is het tijd voor de volgende stap.’

In de gaten houden
Guijt: ‘De politie moet pedoseksuelen die op deze manier aan hun gerief willen komen, waarschuwen voordat de misdaad plaatsvindt. Dus niet achteraf een zaak proberen aan te spannen, maar voorkomen dat dit gebeurt. Deze mensen moeten begrijpen dat ze in de gaten worden gehouden, een waarschuwing krijgen als ze over de schreef gaan en ook een huiszoeking kunnen verwachten. Dat kan ervoor zorgen dat mensen wel twee keer nadenken voordat ze op internet op zoek gaan om kinderen te misbruiken.’
gerelateerde items