Toon alles (1)

Greenpeace: ‘Tempo-zakdoekjes vegen oerbos weg’

26 september 2017, 10:00
Greenpeace: ‘Tempo-zakdoekjes vegen oerbos weg’
Greenpeace: ‘Tempo-zakdoekjes vegen oerbos weg’
Voor zakdoekjes van Tempo, wc-papier van Edet en maandverband van Libresse worden grote delen van het Grote Noordelijke Woud in Zweden, Finland en Rusland gekapt. Dat meldt Greenpeace na eigen onderzoek naar Essity, de grootste toiletpapier- en zakdoekjesproducent in Europa.
 
Het Grote Noordelijke Woud is enorme krans van naaldbossen, net onder de Noordpool, dat zich uitstrekt over drie continenten. ‘We moeten dit bos beschermen, want er leven zo’n 20.000 verschillende soorten insecten, vogels, zoogdieren en planten. In de bomen, het veen en de permafrost ligt enorm veel CO2 opgeslagen. Bij vernietiging van het bos komt deze CO2 vrij, wat klimaatverandering verergert’, aldus Greenpeace.
 
‘Te lakse eisen’ 
Greenpeace: ‘De uitgestrekte naaldbossen worden al jarenlang uitgedund en kaalgekapt, onder andere door de houtindustrie. Het hout komt terecht in onze winkels doordat afnemers als Essity, maker van Edet wc-papier en Tempo tissues, te lakse eisen stellen aan de herkomst van hun grondstoffen. Het gevolg: voor sterk drielaags wc-papier worden deze belangrijk bossen versnipperd en verzwakt.’ 
 
‘Onbegrijpelijk’
‘Het is onbegrijpelijk dat Essity prachtige en belangrijke bossen vernietigt om wegwerproducten te maken’, zegt Meike Rijksen, campagneleider bij Greenpeace Nederland. ‘Het boreale woud is goed voor bijna een derde van al het bos op aarde, en is cruciaal voor de biodiversiteit en het klimaat. Essity moet deze belangrijke bossen met rust laten.’
 
Slechts 3 procent is beschermd
Volgens Greenpeace kunnen de houtkappers kunnen hun gang gaan, omdat minder dan 3 procent van de Grote Noordelijke Wouden op dit moment beschermd is. Door de ongebreidelde houtkap in het Zweedse deel van de wouden ging de populatie van honderden diersoorten daar achteruit. De kaalslag en uitdunning maakt het bos extra kwetsbaar voor bosbranden en de gevolgen van klimaatverandering, wat de schade nog eens vergroot.
 
De houtindustrie dekt zichzelf in met herplantingsprogramma’s. Maar de snelgroeiende naaldbomen die ze planten zijn uitheems en brengen het ecosysteem alleen maar verder uit balans. Essity moet de eisen aan zijn toeleveranciers verscherpen, zodat ze kunnen garanderen dat er geen oerbos is vernietigd voor hun producten.
 
Lees meer over in het Greenpeace-rapport 'Wiping out the boreal'
Teken de petitie en roep Essity op Het Grote Noordelijke Woud te beschermen
 
 
gerelateerde items