Tekst van de brief van het CBF aan Coins for Care

14 september 2006
Nieuws | | Validatie & Toezicht

Aan het bestuur van Stichting Coins for Care


Amsterdam, 16 augustus 2006

 


Geacht bestuur,

 


Hiermee reageren wij op het Projectverslag 2000-2004 van de stichting Coins for Care dat ons per e-mail door mevrouw E. Jacobs op 24 april l 2006 onder de aandacht is gebracht.

 


In mei 2001 heeft de stichting Coins for Care een Verklaring van geen bezwaar verkregen van het Centraal Bureau Fondsenwerving. CBF en Coins for Care waren zich er van bewust dat niet sprake was van een gebruikelijke aanvraag, maar van een project van bepaalde, niet te voren exact aan te geven tijd, dat naar verwachting langer zou duren dan de periode van 18 maanden die voor een Verklaring geldt. Mede gelet op het feit dat het zwaartepunt van de activiteiten al weer geruime tijd geleden ligt en de Verklaring van geen bezwaar slechts een werking van anderhalf jaar heeft, wil het CBF zich in zijn reactie beperken tot de volgende bedenkingen tegen elementen in de verdeling van de netto opbrengst van de actie.

 


Het CBF acht het onjuist dat niet de gehele netto opbrengst, inclusief de opbrengst na het afsluiten van de actie en tot aan het formeel opheffen van de stichting Coins for Care, aan de betrokken organisaties is/wordt uitgekeerd volgens de criteria van de (tussentijds terecht gewijzigde) opzet, zoals die bij de deelnemende organisaties, bij het CBF en bij het publiek bekend was, respectievelijk kon zijn. Er is naar de mening van het CBF geen dwingende reden om tot een ander verdeelsysteem over te gaan met betrekking tot het geld dat na eind 2004 nog bij de stichting is ingeleverd. Er worden bij de verdeling van het grootste deel van dit restantbedrag toetsingscriteria gehanteerd die noch ten tijde van de opzet, noch in de actieve uitvoeringsfase van het project, of nadien bekend waren. Bovendien blijkt uit de ons ter beschikking staande informatie niet dat tot deze wijziging is overgegaan na voorafgaand overleg met, of mededeling aan de betrokken organisaties.

 


Dat in de tussentijd transparantie en het beoordelen van de kwaliteit van jaarverslagen (zoals de Transparantprijs) meer in de schijnwerpers zijn komen te staan, doet hierbij niet terzake. Deze factoren kunnen dan ook moeilijk als doorslaggevend argument worden gehanteerd om een opnieuw gewijzigde verdeelsystematiek te rechtvaardigen, gelet op de tekst van de statutair vastgelegde doelstelling van de stichting Coins for Care. Dat het project voorwaarden aan de bestedingsverantwoording stelde, waaraan niet of maar deels is voldaan, is evenmin voldoende grond om van de gedetailleerd beschreven doelstelling van de stichting af te wijken.

 


Ook het besluit om een uiteindelijk, hierna nog resterend, bedrag aan de Donateursvereniging uit te keren, roept vragen op. Het is uiterst twijfelachtig of deze uitkering spoort met de statutaire doelstelling van Coins for Care en met de statutair vastgelegde liquidatiebepaling. De Donateursvereniging is weliswaar fiscaal aangemerkt als een algemeen nut instelling, maar ten tijde van de actieperiode bestond ze nog niet. Daardoor is het publiek niet in de gelegenheid geweest op dit ‘goede doel' te stemmen. Ondanks wellicht gewekte verwachtingen bij de Donateursvereniging en zelfs nu het gaat om een relatief klein bedrag, geven wij u ernstig in overweging uw besluit te herzien en het uiteindelijke restbedrag onder alle participerende organisaties te verdelen. Daarbij weegt zwaar dat de initiatiefnemer van het "Coins for Care project" tevens voorzitter/initiatiefnemer van de Donateursvereniging is. Hierdoor wordt met de toekenning van gelden aan de Donateursvereniging niet alles in het werk gesteld om (de schijn van) belangenverstrengeling te vermijden.

 


Juist omdat de Donateursvereniging - terecht - grote waarde hecht aan openheid en ordelijke procedures, betreuren wij deze gang van zaken ten zeerste.

 


In dit geval heeft de transparantie een min of meer symbolische betekenis gehad en is in feite sprake geweest van voldongen feiten, waarmee de gever van het geld en de deelnemende organisaties "ex post" zijn geconfronteerd.

 


Wij gaan er graag vanuit dat deze ongebruikelijke stap zal worden teruggedraaid en de gehele netto opbrengst van de actie Coins for Care, zoals die wordt ontvangen tot aan de daadwerkelijke opheffing van de stichting Coins for Care, aan de betrokken goede doelen ten goede gaat komen, zoals statutair bepaald is en destijds met de betrokken instellingen is overeengekomen.

 


Kopie van deze brief sturen wij aan het bestuur van de Donateursvereniging. Een keurmerkhoudende organisatie/ begunstigde van de Coins for Care actie, die zich met kritiek op de gang van zaken tot het CBF heeft gewend, zullen wij op hoofdlijnen informeren over onze reactie.

 



Met vriendelijke groet

Drs. J.P.Th. Zwartjes, Directeur