Teeven: “Geen feiten over zelfverrijking Wereld Kanker Onderzoek Fonds”

Teeven: “Geen feiten over zelfverrijking Wereld Kanker Onderzoek Fonds”
Teeven: “Geen feiten over zelfverrijking Wereld Kanker Onderzoek Fonds”
19 juni 2012
Nieuws | | Politiek en overheid

In een reactie op de uitzending van Argos over het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF) heeft staatssecretaris Teeven van Justitie laten weten geen kennis te hebben kunnen nemen van feiten die wijzen op zelfverrijking van het fonds of diens bestuursleden. Dat meldt Onjo, een samenwerkingsverband van de onderzoeksprogramma’s Argos, Reporter en Zembla.

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds verloor onlangs het CBF keurmerk, omdat het fonds volgens het CBF niet voldeed aan alle criteria betreffende verantwoorde fondsenwerving en verantwoorde besteding van de gelden. Aanleiding was de uitzending van Argos, dat na onderzoek concludeerde dat het WKOF – dat onderdeel is van het World Cancer Research Fund uit Engeland  – een groot deel van de donaties aan fondsenwerving besteedt. De werving van fondsen werd bovendien gedaan door bedrijven die (deels) in handen bleken te zijn van medewerkers van de Amerikaanse tak van het fonds. Daanraast stelde Argos dat nog geen 20 procent van de donaties terechtkomt bij wetenschappelijk kankeronderzoek.

“Geen informatie”
Ondanks de beschuldigingen en het terugtrekken van het CBF keurmerk zegt Teeven geen informatie te hebben over het fonds waaruit blijkt dat de oprichters aan zelfverrijking doen.   “Ik beschik niet over informatie met betrekking tot de oprichters”, aldus de staatssecretaris. Lees hier de antwoorden van Teeven op de Kamervragen van PvdA Kamerlid Bouwmeester.