Toon alles (1)

TBC-expositie A Story of Hope in Hilversum

4 september 2018, 00:00
De bezoeker krijgt inzicht in de programma’s die KNCV Tuberculosefonds inzet om een TBC-vrije wereld te realiseren.
De bezoeker krijgt inzicht in de programma’s die KNCV Tuberculosefonds inzet om een TBC-vrije wereld te realiseren.
Tijdens de Open Monumentendagen op 8 en 9 september is in de voormalige patiëntenverblijven van Zonnestraal Hilversum de tentoonstelling A Story of Hope van KNCV Tuberculosefonds te zien. Van 13 september t/m 7 oktober staat de expositie in het Dudok Architectuur Centrum in het Raadhuis.

De tentoonstelling geeft een indringend overzicht van de strijd tegen tuberculose, waaraan wereldwijd 1,7 miljoen mensen per jaar sterven. De historische rol van het Hilversumse sanatorium in de bestrijding van de ziekte wordt tevens belicht.
 
Van historie naar actualiteit
In 1928 opende Zonnestraal voor het eerst de deuren als arbeids- en nazorgkolonie voor aan TBC-lijdende diamantbewerkers. De modernistische architecten Jan Duiker en Bernard Bijvoet realiseerden hun ontwerp met de hulp van Jan Gerko Wiebenga volgens de nieuwste ideeën op het gebied van architectuur, bouwtechniek en zorg. Het ‘complex van licht en lucht’ geldt tegenwoordig als icoon van het Nieuwe Bouwen.
 
In de geschiedenis van TBC-bestrijding in Nederland neemt Zonnestraal eveneens een prominente plek in, mede door de toen al innovatieve medische aanpak. In de beginjaren waren er nog geen medicijnen tegen TBC en waren rust, ruimte en frisse lucht de belangrijkste remedie. Dankzij een waterdicht en patiëntvriendelijk tuberculoseprogramma met een snelle opsporing en effectieve behandeling is de ziekte in Nederland nu onder controle.
 
A Story of Hope
Dat TBC ook in andere landen overwonnen moet worden, maakt de tentoonstelling A Story of Hope duidelijk. De bezoeker krijgt inzicht in de programma’s die KNCV Tuberculosefonds inzet om een TBC-vrije wereld te realiseren. De TBC-bacterie wordt onder de loep genomen, ex-patiënten komen aan het woord en door middel van een tijdslijn wordt tuberculose door de jaren heen belicht.

A Story of Hope is na de Open Monumentendagen van 13 september t/m 7 oktober te zien in het Dudok Architectuur Centrum (DAC) in het Raadhuis in Hilversum. Het DAC is geopend van donderdag t/m zondag van 12.00 tot 16.00 uur.  Van 24 t/m 27 oktober is de expositie te bezoeken in het World Forum in Den Haag. Daar vindt de ‘49e Union World Conference on Lung Health’ plaats, met bijna 4.000 TBC-experts uit 125 landen. Vanaf 2019 reist de expositie door een aantal landen waar KNCV Tuberculosefonds werkt aan TBC-bestrijding. 


 
gerelateerde items