Tableau Fonds steunt eerlijke beloning voor kunstenaars

25 september 2019, 11:00
Met de eerste cheque steunt het Tableau Fonds de solotentoonstelling van Gerbrand Burger in Kunstvereniging Diepenheim. 
Met de eerste cheque steunt het Tableau Fonds de solotentoonstelling van Gerbrand Burger in Kunstvereniging Diepenheim. 
Kunstenaars worden vaak 'betaald' voor hun werk met de belofte dat deze opdracht hen ongetwijfeld veel roem en nieuwe opdrachten zal bezorgen. Maar dat brengt geen brood op de plank. Om ervoor te zorgen dat kleinere instellingen kunstenaars fatsoenlijk kunnen honoreren heeft Tableau, het kunstmagazine van Stichting Lenthe, het Tableau Fonds opgericht.
 
De formele lancering van het nieuwe fonds vindt plaats tijdens de PAN in Amsterdam van 24 november tot en met 1 december. ‘In Hof van Twente bij de Kunstvereniging Diepenheim hebben we afgelopen zaterdag alvast een ‘warming up’ gedaan en onze eerste cheque uitgekeerd’, legt hoofdredacteur Dominique van der Mee uit. ‘Het Tableau Fonds richt zich primair op presentatie-instellingen in de regio, want extra aandacht voor de parels in de provincie is hard nodig.’

 
Dominique van der Mee
Het doel van het fonds is per jaar tenminste € 100.000,- aan fondsenwerving op te halen waardoor tenminste veertig kunstenaars en hun presentatie-instellingen eerlijk worden beloond voor hun werken, hun inspanningen en hun kosten.
Van der Mee: ‘Voor de selectie van te honoreren projecten worden mogelijk nog samenwerkingen opgetuigd met bijvoorbeeld het Mondriaan Fonds, Voor De Kunst en andere fondsen en activiteiten. Zo delen we expertise.’’.
 


Donaties komen onder meer uit de financiële bijdragen van Partners van Societe de Tableau en van de Amis de Tableau. In overleg is het ook mogelijk geoormerkt te schenken aan individuele kunstenaars en instellingen via het fonds.’
 
Lees ook de column van Jacko Brinkman van
Kunstvereniging Diepenheim.

 
Meer weten over het fonds? Klik hier.
 
Ami de Tableau worden? Klik hier.
 
gerelateerde items