Syrische artsen ontvangen Van Heuven Goedhart-penning 2014

24 juni 2014, 03:00
Syrische artsen ontvangen Van Heuven Goedhart-penning 2014
Syrische artsen ontvangen Van Heuven Goedhart-penning 2014
Vicepremier Lodewijk Asscher heeft op Wereldvluchtelingendag, vrijdag 20 juni 2014, de Van Heuven Goedhart-penning 2014 uitgereikt aan Mohammad Al Smadi en Mahmoud Aldyab. Deze twee Syrische artsen kregen de penning vanwege hun onuitputtelijke doorzettingsvermogen en inzet voor het verbeteren van het lot van Syrische vluchtelingen. Om het jaar kent Stichting Vluchteling deze prijs toe aan een persoon die zich op bijzondere wijze inzet voor de vluchtelingen in zijn of haar regio.

De Syrische artsen Mohammad en Mahmoud verlenen medische hulp aan iedereen die dat nodig heeft, ongeacht afkomst, religie en politieke overtuiging. Maar in het verscheurde Syrië, waar nu al meer dan drie jaar een burgeroorlog woedt, werden zij vanwege dit onpartijdige standpunt bedreigd en moesten ze vluchten. Vanuit Jordanië zetten de artsen hun werk onvermoeibaar voort. Bij de penning hoort een cheque van 50.000 euro die de winnaars kunnen besteden aan projecten voor vluchtelingen en/of ontheemden in de Syrische regio.

Gevaar voor eigen leven
‘Zolang artsen als Mahmoud en Mohammad zorg blijven bieden aan iedereen die dat nodig heeft, blijft in ieder geval de hoop op beterschap bestaan’, zegt Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling. Een penning aan dokter Mohammad en dokter Mahmoud is daarom een penning voor alle Syrische gezondheidswerkers die met gevaar voor eigen leven hulp verlenen aan hun landgenoten.

Van Heuven-Goedhart
De penning is vernoemd naar de geestelijk vader van Stichting Vluchteling. Als eerste Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen (UNHCR) werkte Gerrit Jan Van Heuven-Goedhart samen met zijn vriend uit het verzet Cees Brouwer, de latere oprichter van Stichting Vluchteling.
gerelateerde items