50/50: Superbelegger Warren Buffet gaf de helft van zijn vermogen weg

Warren Buffet: 'Tax deductions are important to many.'
Warren Buffet: 'Tax deductions are important to many.'
30 juni 2021
Nieuws | | Internationale filantropie

Warren Buffet heeft ongeveer de helft van zijn vermogen weggegeven. Dat maakt hij in een verklaring op de website van Bussiness Wire bekend. De medebedenker van The Giving Pledge beloofde 99% van de aandelen in conglomeraat Berkshire Hathaway weg te geven aan vijf goede doelen, waaronder de Bill en Melinda Gates Foundation.

Memorabel moment

In zijn verklaring beschrijft de 90-jarige Buffet een ‘memorabel moment’: hij heeft namelijk de helft van zijn aandelen, zo’n 250.000, gedoneerd aan de filantropie. In zijn verklaring reflecteert Buffet op zijn eigen belofte, kijkt hij naar de toekomst en deelt hij zijn gedachten over filantropie. Ook kondigt hij een nieuwe schenkingsronde aan van 4,1 miljard dollar, waarvan 3,2 miljard naar de Bill & Melinda Gates Foundation gaat. Andere begunstigden zijn volgens RTL Nieuws stichtingen die opgericht zijn door zijn familie; de Susan Thompson Foundation (vernoemd naar zijn overleden vrouw), de Sherwood Foundation (van zijn dochter Susan), de Howard G. Buffet Foundation (van zijn zoon Howard) en de NoVo Foundation (van zijn zoon Peter). De stichtingen houden zich onder meer bezig met ‘juridische hulp voor Amerikanen die dat niet kunnen betalen, armoedebestrijding in de VS en toegang tot aburtus’.

‘Tax us’

In zijn gedachtegang over filantropie haalt Buffet het recente onderzoek van ProPublica naar belastingvermindering bij de superrijken in Amerika aan. Hij schrijft dat de aandacht voor de belastingvoordelen die men krijgt bij grote schenkingen ‘passend’ is, maar dat deze voordelen niet ‘altijd vanzelfsprekend’ zijn. Zo verklaart hij zelf zo’n 40 cent belastingvoordeel per donatie van 1000 dollar te hebben gegenereerd, bijna verwaarloosbaar. Dat zou komen doordat zijn vermogen voor het grootste deel in aandelen van ‘belastingbetalende bedrijven’ vastgelegd is. Toch moedigt hij onderzoek naar integriteit aan. ‘Nevertheless, tax deductions are important to many – particularly to the super-rich – who give large amounts of cash or securities to philanthropy. It is fitting that Congress periodically revisits the tax policy for charitable contributions, particularly in respect to donors who get imaginative,’ aldus Buffet.

Vertrek Bill & Melinda Gates Foundation

In zijn verklaring kondigt de superbelegger ook aan zijn bestuurlijke functie bij de Bill & Melinda Gates neer te leggen. Volgens het platform Bussiness Insider komt dit op een opmerkelijk moment, namelijk vlak na de aangekondigde scheiding van Bill en Melinda Gates. Buffet zou volgens het platform een goede, persoonlijke vriend zijn van Bill Gates; mogelijk zou die relatie hem in een lastige positie gebracht hebben. Buffet zelf geeft echter een andere reden van zijn vertrek:  ‘Jarenlang ben ik bestuurslid geweest – een inactief bestuurslid – van één van de goede doelen waar ik altijd aan doneerde, de Bill & Melinda Gates Foundation. Ik geef die functie nu op, zoals ik ook heb gedaan bij alle andere besturen waar ik actief ben, behalve het bestuur van Berkshire natuurlijk.’
 
Bron: Bussiness Insider
Lees hier de volledige verklaring van Warren Buffet.
Klik hier voor de Giving Pledge van Warren Buffet.
Lees ook: ‘Onze Bill Gates? Die heet bij ons in Nederland gewoon huishouden’