Kirsten Karmiggelt

Succesvol Blockbusterfonds gaat door

9 oktober 2016, 12:00
Joop van den Ende
Joop van den Ende
Het Blockbusterfonds wordt na de eerste periode van vijf jaar wegens succes voortgezet. Het bestuur besloot hier onlangs unaniem toe. Iedere euro die sinds 2012 door de deelnemende fondsen in het Blockbusterfonds werd gestort, is 3,2 maal besteed aan culturele projecten. Uit onderzoek bij 14 ondersteunde projecten bleek de economische impact daarvan in totaal minimaal 37 miljoen euro te bedragen.
 
Joop van den Ende: ‘Het Blockbusterfonds is een succesvol initiatief omdat de gerealiseerde projecten laten zien dat een investering in kunst en cultuur zinvol is. Door samen te werken zijn grootse evenementen tot stand gebracht waar een groot publiek op af is gekomen en waar onder de streep een uitstekend rendement mee is behaald. Wij hebben, opnieuw gezamenlijk, besloten dit initiatief voort te zetten in de hoop dat culturele instellingen worden geïnspireerd in hun ondernemerschap en het publiek de komende jaren nieuwe voorstellingen en tentoonstellingen kan gaan zien die er anders niet zouden zijn geweest.’
Het Blockbusterfonds is een unieke samenwerking tussen VandenEnde Foundation, BankGiro Loterij, Prins Bernhard Cultuurfonds en VSBFonds. Het fonds verstrekt renteloze leningen en garanties aan uitzonderlijke culturele projecten met een zogeheten ‘blockbusterpotentie’. Culturele instellingen krijgen de ruimte om hun marketinginspanningen sterk uit te breiden en zo een grotere en bredere doelgroep te bereiken. De kracht van de formule ligt in de koppeling van de extra marketingactiviteiten aan een gegarandeerde kaartafname, dit leidt tot een aantoonbare groei van het bezoekersaantal.
 
Sinds 2012 verstrekten de drie genoemde fondsen voor een totaalbedrag van € 6,4 miljoen aan renteloze leningen en garanties aan 34 culturele projecten. De BankGiro Loterij nam daarnaast voor een totaalbedrag van € 8,1 miljoen euro toegangskaarten af. Het Blockbusterfonds is revolverend: verstrekte leningen worden terugbetaald. Iedere in het fonds gestorte euro werd 3,2 maal uitgegeven.
 
Voorbeelden van projecten die het Blockbusterfonds financieel heeft ondersteund zijn David Bowie is in het Groninger Museum, de tentoonstellingen Malevich en de Russische avant-garde en Jean Tinguely Machinespektakel in het Stedelijk Museum, A Different Vision on Fashion Photography van Peter Lindbergh in de Kunsthal in Rotterdam, de theatervoorstelling het Pauperparadijs in Veenhuizen, Dode Zee-rollen in het Drents Museum en Unseen Photo Fair in Amsterdam.
 
Karin van Gilst, zakelijk directeur van het Stedelijk Museum: ‘Als Stedelijk willen we het leven van mensen verrijken met moderne en hedendaagse kunst en vormgeving. De spectaculaire machinekunst van Jean Tinguely biedt hier bij uitstek een kans voor. Dankzij de onmisbare bijdrage van het Blockbusterfonds kunnen wij een nog groter publiek met zijn werk kennis laten maken. Daar zijn we ontzettend blij mee.’
gerelateerde items