Substantiele gift Turing Foundation

12 oktober 2010
Nieuws | | Vermogensfondsen

AMSTELVEEN (12 oktober) - Bij de sterk verschralende overheidsuitgaven voor de cultuursector blijven private fondsen steun bieden. Zo schrijft de Turing Foundation voor de tweede keer de Turing Toekenning uit, een donatie van €450.000 die om het jaar wordt uitgereikt aan één tentoonstelling. De Turing Foundation wil met dit bedrag in een vroeg stadium de beslissende bijdrage kunnen leveren aan een uitzonderlijke expositie op het gebied van beeldende kunst, die zonder deze bijdrage niet tot stand zou komen.

De Turing Foundation, opgericht door Pieter Geelen na de beursgang van zijn TomTom, heeft onder andere als doelstelling om meer mensen te laten genieten van beeldende kunst in Nederlandse musea. De Turing Foundation wil Nederlandse musea hun ambitieniveau helpen verhogen en het mogelijk maken tentoonstellingen te organiseren met kunstwerken die anders alleen in buitenlandse musea te zien zijn. Voorbeelden van exposities die de Turing Foundation uit haar reguliere kunstbudget substantieel steunde zijn: De Grote Ogen van Kees van Dongen (Museum Boijmans van Beuningen), Louise Bourgeois/Hans Bellmer (Gemeente Museum Den Haag) en Matisse tot Malevich (de komst van het schilderij De Dans van Matisse naar de Hermitage Amsterdam).

Alle Nederlandse musea kunnen meedingen naar de Turing Toekenning, die in mei 2011 in het Stedelijk Museum in Amsterdam voor de tweede keer zal worden uitgereikt. In 2009 werd de eerste Turing Toekenning door Job Cohen overhandigd aan het Stedelijk Museum voor het project Mike Kelley, a Retrospective 1973 - 2010, de geplande heropeningsexpositie van dit museum.

Meer informatie over de toekenning is te vinden op de website van de Turing Foundation, www.turingfoundation.org.