Subsidies milieuorganisaties onder druk

28 augustus 2008
Nieuws | | Politiek en overheid

AMSTELVEEN (28 augustus) - Het zijn zware tijden voor de milieubeweging. De overheidssubsidie aan organisaties Natuur en Milieu en Milieudefensie staat onder druk, nu minister Jacqueline Cramer, zelf ligt zij ook onder vuur, heeft bekendgemaakt dat zij niet uitsluit dat zij de kraan dichtdraait.


Regeringspartij CDA heeft onlangs aan de minister gevraagd de steun aan milieuorganisaties onder de loep te nemen. Ook oppositiepartij VVD vindt het vreemd dat de overheid haar eigen criticasters subsidieert en vraagt om nader onderzoek.

 


Volgens Cramer spelen de milieuorganisaties echter nog steeds een belangrijke rol in het maatschappoelijke debat, en als tussenpersoon om burgers te interesseren voor het milieu en te betrekken bij het milieubeleid. Voor haar zijn de overheidssubsidies echter niet onaantastbaar. Als blijkt dat er sprake is van eenzijdige en onjuiste informatie of ondemocratische methoden wil zij ‘zeer kritisch' zijn.

 


De minister geeft bovendien aan dat de overheidssteun vooral gaat naar projecten en in die zin meestal niet structureel is. Milieuorganisaties zijn door hun sterk gegroeide achterban volgens haar ook voor hooguit 20 procent afhankelijk van VROM-subsidies.