Subsidies natuurorganisaties gehalveerd

Subsidies natuurorganisaties gehalveerd
Subsidies natuurorganisaties gehalveerd
20 augustus 2012
Nieuws | | Politiek en overheid

De subsidie aan Nederlandse natuurorganisaties wordt de komende jaren gehalveerd. De overheid gaat niet meer dan vijftien procent van de kosten voor haar rekening nemen. Walter Kooy, directeur van het Nationaal Groenfonds komt met een nieuw voorstel.

Het Nationaal Groenfonds werd in 1994 opgericht door de provincies en het ministerie van EL&I (voorheen LNV) en verleent en ontwikkelt financiële faciliteiten voor natuur, bos en landschap voor publieke partijen zoals overheden, maar ook voor private partijen en particulieren.

Het fonds berekende op basis van de jaarstukken dat een derde van het inkomen uit subsidies bestaat. Nog een derde schrapen zij bij elkaar met giften. Het laatste derde deel verdienen ze zelf, met activiteiten in hun terreinen. Directeur Kooy stelt een andere verhouding voor, waarin de overheid nog slechts tekent voor vijftien procent van de financiering, en de natuur vooral met donaties (veertig procent) en eigen inkomsten (45 procent) wordt ontwikkeld en beheerd. Nieuwe natuur zou volgens hem meer dan nu moeten worden aangelegd in samenwerking met commerciële partners, die in ruil voor medefinanciering zeggenschap krijgen over het ontwerp.

Grote diensten
Het Zeeuwse project Waterdunen, waar de komende jaren vierhonderd recreatiewoningen op veertig hectare nieuwe duinen en schorren worden aangelegd, is hiervan volgens Kooy een goed voorbeeld. Daarnaast kan er een regelmatige geldstroom ontstaan door wat Kooy 'grote diensten' noemt, als waterberging, CO2-opvang en natuurcompensaties voor industriële ontwikkeling elders. “Staatsbosbeheer haalt nu al veertig procent van de inkomsten uit de eigen terreinen, andere beheerders blijven steken op 30-35 procent. Dat moet de komende jaren kunnen groeien naar 45 procent.”

Belastingmaatregelen
Verder moeten belastingmaatregelen de schenkingen door particulieren stimuleren. Giften aan de cultuursector zijn in hoge mate aftrekbaar, aan natuur veel minder. Kooy: “Particulieren met drie of vier hectare natuur zouden het onderhoud van de inkomstenbelasting moeten aftrekken. Pas dan wordt het aantrekkelijk om zonder grote bedragen aan subsidie zelf natuur te gaan beheren.”

Het Groenfonds heeft ook berekend dat de overheid tot 2028 verplicht is jaarlijks minstens 300 miljoen euro in natuur te pompen om aan internationale verplichtingen te blijven voldoen.

(Bron: Trouw)