Studie: Amerikanen kunnen 30 miljard meer geven

27 september 2006
Nieuws | | Wetenschap & Onderzoek

Er zou in Amerika bijna 30 miljard dollar meer gegeven worden op jaarbasis wanneer alle Amerikanen met een hoog inkomen even gul zouden doneren als die in de vijf vrijgevigste staten, aldus recent onderzoek.


Het onderzoek is verricht door NewTithing, een non-profit organisatie uit San Francisco. Kern van de studie werd gevormd door gegevens van de belastingdienst IRS, die over een periode van vijf jaar werden bekeken. Het bleek dat inwoners met een inkomen van 200.000 dollar of meer in de vijf gulste staten - Georgia, Minnesota, Nebraska, Oklahoma en Utah - gemiddeld op jaarbasis 1,1% van hun inkomen weggaven. Gemiddeld gaven de Amerikanen op dit inkomensniveau echter maar 0,7% weg.

 


In de vijf minst gulle staten lagen de percentages nog een stuk lager. Zo blijken de inwoners van Alaska met 0,4% hun hand aardig op de knip te houden. Dit geldt ook voor de relatief gefortuneerde inwoners van West Virginia, New Hampshire, Arkansas en Hawaï. Curieus is dat de staten waar zich de meeste rijkdom heeft verzameld - California, New York en Florida bijvoorbeeld - zich niet bij de gulste 25% weten te scharen.

 


Volgens NewTithing kunnen goede doelen op jaarbasis 27,5 miljard dollar meer incasseren als alle Amerikanen met een inkomen van $ 200.000 of meer voortaan 1,1% van hun inkomen weggeven. De wens is hier waarschijnlijk de vader van de gedachte.