Stoutfonds krijgt steeds meer aanhangers

12 april 2012
Nieuws | | Vermogensfondsen

AMSTERDAM (12 april) - Het Stoutfonds, een initiatief van Start Foundation, krijgt volop media-aandacht. Na steun van de gemeente Amsterdam en de felle kritiek van minister Henk Kamp daarop barstte de discussie goed los. Vakbonden, werkgevers, de MBO Raad en de SER hebben opgeroepen deze kwestie op te lossen.

Het Stoutfonds is opgericht om boetes te betalen die jongeren zonder verblijfsvergunning worden opgelegd als ze stage lopen. Volgens minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid staat het lopen van stage gelijk aan werk en dat mag niet zonder verblijfsvergunning. Vorig jaar werd al duidelijk dat een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat het hier een discrepantie tussen wetgeving en praktijk betreft, waardoor deze jongeren geen diploma kunnen halen. Nu de gemeente Amsterdam een motie heeft aangenomen om stageplaatsen aan te bieden aan jongeren die geen permanente verblijfsvergunning hebben, betuigen steeds meer partijen steun aan het Stoutfonds.

“Enorme impact”
Jos Verhoeven, directeur Start Foundation: “Het voornemen van Amsterdam heeft bij ons heeft enorme impact. Er waren natuurlijk al al meerdere bedrijven en gemeenten die dit doen, maar door de actie van Amsterdam hebben we tientallen positieve reacties binnengekregen. We krijgen veel vragen van mensen die willen weten hoe ze aan ons fonds kunnen bijdragen. Nogmaals, het initiatief van Amsterdam is hier met gejuich ontvangen. We hebben nu in één keer veel meer sympathisanten in onze strijd. Een mooiere Pasen konden we ons niet wensen.”

“Los het op”
Pieter Hilhorst, publicist: “Minister Kamp is helemaal niet geïnteresseerd in een pragmatische oplossing. Als ideologische verblinding, pragmatische oplossingen in de weg staan, als een minister maling heeft aan de wens van de meerderheid van de Tweede Kamer, als rechten van kinderen worden uitgehold, dan is bestuurlijke ongehoorzaamheid op zijn plaats. Het is een poging om van het recht op onderwijs een volwaardig recht te maken. Dat is dan geen aantasting van de rechtstaat, maar een versterking van de rechtsstaat. Maar nog beter is het als die bestuurlijke ongehoorzaamheid niet nodig is omdat de Tweede Kamer Kamp dwingt om te doen wat Van Bijsterveldt al in 2010 heeft beloofd. Los het op. Dan kan de wethouder zich gewoon aan de wet houden.”

Onafhankelijke rechtspraak
De FIN, Vereniging van Fondsen in Nederland, is zeer te spreken over het initiatief. “De overheid zou blij moeten zijn met deze countervailing power”, aldus FIN-voorzitter Rien van Gendt. “Als een wet wordt overtreden, hebben we voor handhaving een onafhankelijke rechtspraak.”

Rol PVV
Doekle Terpstra, CDA-lid, bestuursvoorzitter van Hogeschool Inholland en oud-voorzitter van de HBO-raad, denkt dat de schuld te zoeken is bij de PVV. “De zaak zou waarschijnlijk helemaal niet aan de orde zijn geweest als gedoogpartner PVV niet zo’n nadrukkelijke rol in het politieke debat van nu speelde”, zei hij afgelopen zaterdag op Radio 1. “Het is een kullekoekonderwerp. Stage is per definitie opleiden.”