Stoutfonds blijft gemoederen bezighouden

12 april 2012
Nieuws | | Vermogensfondsen

AMSTERDAM (12 april) - De Amsterdamse gemeenteraad nam vorige week woensdag een motie aan om stageplaatsen aan te bieden aan jongeren die geen permanente verblijfsvergunning hebben. Een feestje voor het Stoutfonds van Start Foundation, maar minister Henk Kamp gooide de volgende dag meteen roet in het eten tijdens een uitzending van Pauw & Witteman, waar hij in debat ging met wethouder Lodewijk Asscher.

Kamp zei over het Stoutfonds onder meer dat het bestuurd werd door een Tweede Kamerlid van de PvdA. Start Foundation was not amused. “Dit is feitelijk juist, maar wij hechten er waarde aan een meer genuanceerd en objectief beeld te presenteren van de initiatiefnemer van het Stoutfonds”, reageerde Jos Verhoeven, directeur van Start Foundation. Het bestuur van de stichting bestaat uit een drietal bestuursleden op persoonlijke titel. Zij representeren drie groepen: werkgevers, werknemers en overheid.

Geen partijpolitiek
“Bestuursleden van Start Foundation zijn maatschappelijk actief op verschillende plekken in de samenleving”, zegt Verhoeven. “Juist daarom is het ‘bedrijven van politiek’ iets wat niet kan binnen de Start Foundation. Kansen verbeteren en vergroten is het enig dat telt in de activiteiten en projecten. Dat ideaal en die taakstelling komt tot zijn recht in de huidige bezetting door mevrouw Jetta Klijnsma vanuit de overheid, de heer Anton Westerlaken  vanuit de werknemers en mevrouw Titia Siertsema vanuit de werkgevers. Suggesties van partijpolitiek zijn onjuist en doen ernstig tekort aan de integriteit van de medewerkers van Starfoundation.”

Stage is werk
Kamp richtte zijn pijlen niet alleen op het Stoutfonds, ook de gemeente Amsterdam kon niet op zijn goedkeuring rekenen. De minister blijft erbij dat het niet mogelijk moet zijn dat illegalen hier aan het werk kunnen. En een stage is werk. Wethouder Lodewijk Asscher is het daar niet mee eens. “Als jongeren hier vier jaar les hebben gehad, waarom mogen ze dan het laatste stukje van hun opleiding niet afmaken? Wanneer ze mogen blijven, dan kunnen ze aan het werk. En als ze worden teruggestuurd, dan hebben ze extra bagage op zak om in hun onderhoud te voorzien”, aldus Asscher.

“Kwestie had al opgelost moeten zijn”
Jos Verhoeven van Start Foundation wordt er ongeduldig van. “Deze kwestie had allang opgelost moeten zijn. Al in 2010 schreef toenmalig minister Rouvoet dat hij zou regelen dat voor stages niet langer een tewerkstellingsvergunning verplicht zou zijn. Vorig jaar meldde minister Van Bijsterveldt voor de camera dat zij deze kwestie zou regelen. Onderwijl hebben vakbonden, werkgevers, de MBO Raad, de SER en vele anderen ook opgeroepen dit te regelen. Al deze oproepen worden genegeerd.”

“Strijd gaat onverminderd door”
Met het Stoutfonds probeert Start Foundation de publieke opinie te beïnvloeden. “Een rechtszaak is gaande en ook de boete die opgelegd gaat worden aan de gemeente Hollands Kroon, zal aangevochten worden. De strijd tegen dit onrecht gaat onverminderd voort. Wij bemoeien ons niet met de discussie wie hier mag blijven en wie niet, maar wie hier is, moet optimale ontplooiingskansen krijgen, zoals ieder ander”, aldus Verhoeven. 

Klik hier voor reacties op laatste ontwikkelingen rondom het Stoutfonds.