Stierengevechten keren terug op Mallorca

Stierengevechten keren terug op Mallorca
Stierengevechten keren terug op Mallorca
22 augustus 2019
Nieuws | | Organisatienieuws

Op vrijdag 9 augustus vonden de eerste stierengevechten plaats na twee jaar op het Spaanse eiland Mallorca. Vlak voor het stierengevecht begon protesteerden honderden mensen tegenover de arena. Het Comité Anti Stierenvechten reisde naar Mallorca om deel te nemen aan de protesten en het stierengevecht te documenteren.



Op vrijdag 9 augustus vonden de eerste stierengevechten plaats na twee jaar op het Spaanse eiland Mallorca. Vlak voor het stierengevecht begon protesteerden honderden mensen tegenover de arena. Het Comité Anti Stierenvechten reisde naar Mallorca om deel te nemen aan de protesten en het stierengevecht te documenteren. De demonstranten waren verontwaardigd, omdat Spanje de Balearen het organiseren van de wrede stierengevechten oplegt.

Verbod
De Spaanse deelstaat de Balearen verbood in 2017 diverse elementen van het stierengevecht waardoor deze onuitvoerbaar werd, zoals het doden en verwonden van de stier en het gebruiken van paarden. Het Spaanse Constitutioneel Hof verklaarde in december 2018 verschillende artikelen binnen deze wet ongrondwettelijk.
Andere elementen van de wet bleven na oordeel van het Constitutionele Hof staan, zoals het onderwerpen van de stierenvechters en stieren aan een dopingtest en een verbod op de toegang van minderjarigen (18 jaar) tot de stierengevechten. De arena moet tegenwoordig ook toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers én beschikken over een operatiekamer.
Om het 90-jarig bestaan van de arena te vieren, had men voor 9 augustus een speciaal evenement georganiseerd.

Het stierengevecht
Estefanía Pampín Zuidmeer, medewerker projecten & publiciteit, reisde namens het Comité Anti Stierenvechten (CAS International) naar Mallorca om te protesteren. Na het protest documenteerde ze samen met Spaanse collega’s het stierengevecht om te zien of de nieuwe wetgeving nageleefd wordt. De arena was bijna volledig vol, maar dit is ongebruikelijk voor de Balearen. De stierenvechtsector stak veel geld in de viering van de terugkeer van het stierenvechten op de Balearen én het 90-jarig bestaan van de arena door de meest bekende stierenvechters in te zetten. Hierdoor waren er dit jaar veel kaartjes verkocht. In de arena zaten weinig buitenlandse toeristen, wel veel Spanjaarden die uit het vasteland op vakantie op Mallorca waren én ook bewoners van Mallorca. Pampín Zuidmeer:
“De stierengevechten waren ongekend wreed. De doodsteek zou de stieren een snelle dood moeten bieden na het gevecht, maar daar was geen sprake van. Telkens moest de matador het dier steken om het te doden, wat niet lukte en resulteerde tot een ware doodsstrijd. Ook de paarden werden aangevallen door de stieren die pijn hadden nadat ze met een lange lans vanaf het paard werden gestoken. Een paard werd zelfs door de hoorns van de stier opgetild en een andere viel op de grond en kon niet meer opstaan.”

Het Comité Anti Stierenvechten was bij het protest aanwezig om voor de stieren op te komen, maar ook om de bevolking op de Balearen niet aan haar lot over te laten. Pampín Zuidmeer:
“Het is schandalig dat de Spaanse regering en het Constitutionele Hof de deelstaat de Balearen niet de vrijheid geeft om zelf te beslissen wat ze met het stierenvechten willen. Twee jaar geleden maakte de lokale regering hier een einde aan. De meerderheid van de bevolking is tegen het stierenvechten. Toch wordt het ze letterlijk door de strot geduwd.”

Mallorca Sense Sang
Jarenlang werkte het Comité Anti Stierenvechten intensief aan het einde van de traditionele stierengevechten op de Balearen met de campagne ‘Mallorca Sense Sang’ (Mallorca zonder bloed), met AnimaNaturalis, ondersteund door HSI. Meer dan 360.000 handtekeningen werden verzameld tijdens deze campagne. De campagne kon rekenen op brede steun vanuit de bevolking van de Balearen.