HomePlan viert jubileum met impact studie

8 december 2022
Nieuws | | De Dikke Blauwe

Tijdens de viering van het 25 jarig bestaan, presenteerde Stichting HomePlan de resultaten van de impactstudie naar hun werkzaamheden; 25 jaar bouwen aan een huis, thuis en toekomst voor de allerarmsten. Bij het symposium in het Muntgebouw Utrecht waren ruim honderd donateurs, partners van HomePlan en projectleiders uit Zuid-Afrika persoonlijk aanwezig. 

In samenwerking met de Shared Value Foundation en Universiteit Utrecht is de impact van de HomePlan projecten onderzocht. Het onderzoek heeft plaatsgevonden in de vijf projectlanden van HomePlan: Zuid-Afrika, Zimbabwe, eSwatini, Haïti en Guatemala. De resultaten van de impactstudie laten zien dat de opvolging van de aanbevelingen uit 2017 een positief effect hebben op de projectdeelnemers.

Vijf jaar geleden is vanuit een eerdere impactstudie gestart met het opvolgen van aanbevelingen om de impact van de HomePlan projecten verder te laten groeien. Stichting HomePlan is in de afgelopen jaren aan de slag gegaan met deze aanbevelingen. Zo worden er zo duurzaam mogelijk huizen gebouwd, met voorzieningen zoals een watertank, toilet en zonnepanelen. Er is in de afgelopen jaren ook hard gewerkt aan de realisatie van aanvullende projecten op het gebied welzijn, educatie, werk en inkomen. Zo zijn er landbouwprojecten gestart en moestuinen aangelegd, ook worden vakopleidingen aangeboden in bijvoorbeeld de bouw, en zijn er computerscholen.

Individueel en voor de gemeenschap
Marike van Seeters, directeur Stichting HomePlan: “Dit onderzoek bevestigt meer  we met ons kleine team een verschil maken op individueel niveau en een enorme impact hebben op de hele gemeenschap. Trots op lokale partners die dit mogelijk maken! ”

De projectleiders uit Zuid-Afrika zien dagelijks met eigen ogen wat de impact van de projecten is. Sister Bongiwe, Father Chris en Thabo waren daarom persoonlijk aanwezig bij het symposium. Tijdens het symposium werd dan ook vol emotie gesproken over het gevoel van eigenwaarde, trots, privacy en veiligheid dat de begunstigden ervaren als ze een huis hebben, of aan een vakopleiding deelnemen. Sister Bongiwe: “We do not only build houses, we build people.”

Bekijk hier het communicatierapport van de impact studie.