Toon alles (1)

Stemadvies Gates voor Nederland: steun partijen die voor ontwikkelingshulp gaan

19 februari 2017, 13:00
‘We zien dat een aantal Nederlandse partijen het budget voor ontwikkelingshulp weer wil verhogen. Daar ben ik superblij mee. En ik hoop dat de Nederlandse kiezer partijen steunt die geloven dat generositeit loont.’ Dit stemadvies gaf de rijkste man ter wereld en superfilantroop Bill Gates de Nederlandse kiezers tijdens de afgelopen week gehouden veiligheidsconferentie in München.

Opkomst populisme

Bill Gates was een van de deelnemers aan de jaarlijkse veiligheidsconferentie in München waar politici, generaals en zakenmensen de wereldpolitiek analyseren. Voor Gates, die met Microsoft uitgroeide tot de rijkste man ter wereld en zijn vermogen inzet om besmettelijke ziektes uit te roeien, betekent ‘America First’ en de opkomst van populisme in Europa dat hij met hernieuwd vuur moet werven voor ontwikkelingssamenwerking. Dus vroeg hij belet bij regeringen en sprak hij in München over veiligheid en gezondheidszorg, aldus NRC Handelsblad.

Overheden onmisbare partners

Westerse overheden zijn voor zijn Gates’ Foundation onmisbare partners in de strijd tegen de ‘ziekten van de armen’, zoals polio. ‘Wij, onze generatie, zal nog meemaken dat die grote ziektes allemaal uitgeroeid worden. Maar dat lukt alleen als de rijke landen niet zelfzuchtig worden. De bijdragen van het Westen waren onmisbaar. Mensen zien dat niet altijd. Tegenstanders zien hulp vaak zoals het vroeger was: een manier om invloed te kopen. Maar dat is niet meer zo. Hulp heeft echt effect. En elke keer als er een nieuwe leider komt moeten we terug om het succesverhaal opnieuw te vertellen’, aldus Gates tegenover NRC.

Moeilijke keuzes

Over de houding van de nieuwe regering Trump – hét gesprek van de dag in München – zei Gates: ‘We weten gewoon niet wat de Amerikaans regering gaat doen. Ik sprak Trump in december. We spraken over polio, HIV, vaccinatie. Hij was vriendelijk en vol lof. Maar dat zegt nog niks. Straks moeten er moeilijke keuzes gemaakt worden.’

Nederland was een engel

Gates heeft Nederland lange tijd beschouwd als hét voorbeeld van een genereuze natie. Volgens NRC liet hij zich door zijn staf informeren over de CPB-doorrekening van de Nederlandse verkiezingsprogramma’s. Over zijn interesse in een relatief kleine speler als Nederland zegt Gates tegenover NRC: ‘Nederland was een engel. Het was altijd genereus en zeer effectief in ontwikkelingshulp. Ik was dan ook teleurgesteld toen Nederland afstapte van de norm om 0,7 procent van het bbp aan hulp te besteden. Nu zien we dat een aantal Nederlandse partijen het budget weer willen verhogen. Daar ben ik superblij mee. En ik hoop dat de Nederlandse kiezer partijen steunt die geloven dat generositeit loont.’
 
►Bron: NRC Handelsblad
►Wilt u voortaan elke donderdagochtend het laatste nieuws, opinies en achtergronden over de wereld van doneren & sociaal investeren? Voor een geheel kosteloos abonnement op DDB Journaal: klik hier. 
 
gerelateerde items