Meer hulpaanvragen door stijgende kosten voor gezinnen

Meer hulpaanvragen door stijgende kosten voor gezinnen
Meer hulpaanvragen door stijgende kosten voor gezinnen
10 november 2022
Nieuws | | De Dikke Blauwe

Jeugdfonds Sport & Cultuur en Leergeld Nederland zien steeds meer gezinnen in financiële problemen komen. Ouders hebben te weinig geld voor schoolbenodigdheden zoals een laptop, rugtas, fiets of het lidmaatschap van een sport- of cultuurclub. Jeugdfonds Sport & Cultuur zag de aanvragen voor hulp met 20%, toenemen, Leergeld Nederland met 25%. De Postcode Loterij steunt beide organsiaties met een extra donatie van 500.000 euro, 1 miljoen euro in totaal, om het stijgend aantal aanvragen te kunnen honoreren.

Niet alleen de lage inkomens hebben het financieel zwaar maar ook middeninkomens hebben moeite om rond te komen. Zowel het Jeugdfonds Sport & Cultuur als Leergeld Nederland zien in de achtergrond van het toenemend aantal aanvragen, dat steeds meer middeninkomens het financieel zwaar hebben. Beiden organisatie sverwachten dat deze stijging volgend jaar zal doorzetten. 

Door de coronacrisis zijn de negatieve gevolgen vooral voor kinderen en jongeren die opgroeien in gezinnen met weinig geld beter zichtbaar geworden. De fysieke leefstijl, het mentaal welbevinden en de schoolresultaten zijn duidelijk negatief beïnvloed. De extra financiële toekenning door de Nationale Postcode Loterij stelt het Jeugdfonds en Leergeld in staat om tijdens deze crisis te zorgen dat zoveel mogelijk kinderen en jongeren mee kunnen (blijven) doen en dezelfde kansen krijgen als hun leeftijdsgenoten.

Jeugdfonds: sport en cultuur essentieel voor ontwikkeling kinderen
Voor gezinnen met weinig geld is een sport- en cultuurclub vaak een flinke kostenpost waar als eerste op bezuinigd wordt. Maar sporten, dansen of muziek maken is belangrijk voor de fysieke, mentale en sociale ontwikkeling van kinderen. 

Leergeld Nederland: dezelfde kansen voor ieder kind
Leergeld Nederland vindt het belangrijk dat kinderen de schoolspullen hebben die nodig zijn om mee te kunnen doen op school, anders gaat het ten koste van hun ontwikkeling en toekomst en creëer je kansenongelijkheid.