Toon alles (2)

Start Foundation: maatschappelijke impact, ook in het peeskamertje...

5 oktober 2016, 10:00
Start Foundation heeft vier voormalige bordelen op de Amsterdamse wallen van de gemeente Amsterdam aangekocht en verhuurd aan de nieuwe stichting 'My Red Light', een coöperatie van sekswerkers 'die zelf de dienst uitmaken'. Met deze bijzondere constructie hoopt sociaal investeerder Start Foundation onder andere de uitbuiting van prostituees en mensenhandel tegen te gaan. De controversiële investering moet er een uit het boekje worden, inclusief impactonderzoek door een onafhankelijk bureau.
 
Honderd procent
Acht maanden is directeur Jos Verhoeven met zijn team en bestuur bezig geweest met dit project. Verhoeven: 'Je weet dat dit controversieel is en dus heb ik vanaf de eerste dag mijn medewerkers en bestuur meegenomen. Maatschappelijk investeren betekent dat wij gewenste veranderingen willen stimuleren en dat kan hier. Hier kan verschil worden gemaakt. Het doel van 'My Red Light', de positieverbetering van sekswerkers, daar stond en staat onze organisatie dus voor honderd procent achter.'
 
Gemeentebordeel
Verhoeven meldde zich een klein jaar geleden bij Eberhard van der Laan. De Amsterdamse burgervader is, zoals bekend, al geruime tijd bezig met een herstructuring van Neerlands bekendste hoerenbuurt: De Wallen. Een gecompliceerd en weerbarstig dossier waarin Van der Laan financiers zocht voor de aankoop en exploitatie van enkele panden. Amsterdam ziet dat als een stap om de macht van de pandjesbazen te breken en samenklonteren van criminele organisaties op de Wallen te voorkomen. Zelf financieren was klaarblijkelijk geen optie, naar eigen zeggen vanwege mogelijke belangenverstrengeling bij het controleren van de vergunningen van prostituees, maar volgens critici wilde Amsterdam ook koste wat kost voorkomen dat de panden de facto een 'gemeentebordeel' zouden worden.
 
Impactanalyse
Start Foundation financierde uiteindelijk de aankoop van vier voormalige bordelen, drie aan de Oudezijds Achterburgwal en één in de Boomsteeg, in totaal 'veertien ramen'. Een daverende pr-stunt voor de als 'grensverleggend' bekendstaande Start Foundation?
Jos Verhoeven moet erom lachen: 'We hebben er inderdaad de (inter)nationale pers mee gehaald, maar ik kan je verzekeren dat dit project volledig aansluit bij onze doelstellingen als sociaal investeerder en dat wij echt niet uit effectbejag hebben gehandeld. Dit soort projecten vragen om een goede impactanalyse die we met de doelgroep - in dit geval de sekswerkers binnen de cooperatie 'My red light' - hebben besproken. We hebben uiteindelijk drie vormen van impact geformuleerd: allereerst het persoonlijke empowerment van de individuele sekswerkers - nu alleen dames, maar binnenkort ook heren en transgenders; ten tweede hun economische situatie en tot slot ook de algemeen maatschappelijke impact. We laten impactfactoren onderzoeken door een onafhankelijk onderzoeksbureau: de tender daarvoor is net de deur uit.'
gerelateerde items