Toon alles (2)

Start Foundation helpt gestrafte ondernemer

2 juli 2014, 04:00
Start Foundation helpt gestrafte ondernemer
Start Foundation helpt gestrafte ondernemer
Ondernemer Leo Volmer (63) uit Veenendaal leert regelmatig moeilijk lerende jongeren het vak lassen. Volmer kreeg onlangs van de overheid een boete van € 12.000, omdat één van zijn leerlingen, een 19-jarige Bulgaar, bij  indiensttreding niet gerechtigd was om te werken. Maatschappelijk investeerder Start Foundation springt voor Leo in de bres. Ze betaalt de helft van de boete en wil hem bovendien voordragen voor een lintje.

Tot 1 januari 2014 mochten Bulgaren en Roemenen zonder tewerkstellingsvergunning niet werken in ons land. Het betrof hier een overgangsregeling waarmee de overheid de Nederlandse arbeidsmarkt wilde beschermen tegen een verwachte grote instroom van werknemers uit die nieuwe EU-landen. Leo ontfermde zich over Aldenis (19), een Bulgaarse leerling die sinds 2005 legaal in Nederland woont. Vanwege een beperking zit hij in de Wajong. Met instemming van het UWV kwam hij aan werk bij het lasbedrijf van Leo. Deze biedt hem structuur en begeleiding, leert hem de kneepjes van het lassen en betaalde bovendien uit eigen zak de opleidingskosten voor Aldenis. Zoals hij eerder deed met andere jongens.

Gepakt door de overheid
De Arbeidsinspectie constateerde begin dit jaar echter dat er destijds voor Aldenis geen tewerkstellingsvergunning was aangevraagd. Met terugwerkende kracht kreeg Leo een boete van € 12.000. Start Foundation laat een advocaat deze boete nu aanvechten. Leo Volmer voelt zich gepakt door de overheid. ‘Ik wil gewoon zo’n jongen helpen en ik ben trots op wat hij nu allemaal kan. Ik snap nu dat ik iets vergeten ben, maar ik dacht daar toen niet bij na. Ik vertrouwde op het UWV. Ik ben me kapot geschrokken. Twaalfduizend euro! En dat voor zoiets. Ik wist niet dat dit zo’n zware misdaad was.’

Lintje
Start Foundation deelt de verontwaardiging van Leo Volmer. ‘Zo’n besluit mist elk moreel kompas en ondermijnt het draagvlak bij ondernemers om maatschappelijk actief te zijn. Iemand als Leo verdient wat ons betreft een lintje in plaats van een boete’, zegt Jos Verhoeven, directeur van Start Foundation. ‘We hebben deze zaak dan ook al onder de aandacht van Kamerleden en de burgemeester van Veenendaal gebracht. Daarnaast ondersteunen we het lasbedrijf juridisch. De boete staat ons inziens in geen verhouding tot het vergrijp.’ Op een speciale Facebook-pagina kunnen sympathiserende ondernemers en anderen hun steun betuigen. ‘Minister Asscher zou zich persoonlijk hiervoor moeten inzetten. Hoe kun je anders oprecht aan ondernemers vragen om iets extra’s te doen voor mensen met een beperking?’, aldus Verhoeven.
gerelateerde items