Start Foundation financiert Prestatieladder Socialer Ondernemen

Start Foundation financiert Prestatieladder Socialer Ondernemen
Start Foundation financiert Prestatieladder Socialer Ondernemen
22 juni 2012
Nieuws | | Vermogensfondsen

TNO heeft in nauwe samenwerking met bedrijfsleven en Stichting inReturn Nederland (SIRN) een meetinstrument ontwikkeld waarmee objectief kan worden bepaald in welke mate een bedrijf bijdraagt aan de werkgelegenheid van mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie. Start Foundation is co-financier van deze Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO).

De PSO is het eerste objectieve meetinstrument dat de maatschappelijke bijdragen van bedrijven in kaart brengt. Aukje Smit, projectleider PSO bij TNO: “Met een PSO-erkenning kunnen de bedrijven die er echt werk van maken zich nu onderscheiden van de concurrent. Voor gemeenten en UWV is de PSO ook interessant in het kader van de werkgeversdienstverlening”.

Social return
De gemeente Apeldoorn is de eerste gemeente in Nederland die de Prestatieladder gaat gebruiken. Wethouder Johan Kruithof: “De gemeente Apeldoorn en maatschappelijk betrokken werkgevers maken zich sterk voor de participatie van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Socialer Ondernemen is een prima instrument om het sociaal ondernemerschap structureel te stimuleren. Bovendien is de Prestatieladder voor gemeenten een onafhankelijk kwaliteitslabel bij het sociaal aanbesteden.”

Prestatieladder bedrijfsleven
Ook het bedrijfsleven start met de prestatieladder. Die kunnen zich via www.pso-nederland.nl inschrijven voor certificering. De eerste twintig bedrijven worden getoetst door TNO. Daarna nemen certificerende instellingen dit over. SIRN gaat de PSO beheren. Clement Dekker manager Kwaliteit van Trigion: “Het PSO-certificaat is belangrijk voor ons imago, maar het helpt ons ook richting te geven aan ons social return beleid en de uitvoering ervan”.

Stimuleringsmaatregel
Start Foundation is co-financier van de PSO en komt met een stimuleringsmaatregel voor gebruik van de PSO door het MKB in die gemeenten die de PSO geadopteerd hebben. Daarmee hoopt de maatschappelijk investeerder dat ook het MKB kan profiteren van social return. “We zien daar nog volop groeikansen waardoor er meer arbeidsplaatsen komen voor mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt”, aldus Start Foundation.