Start Foundation biedt kabinet en sociale werkvoorziening helpende hand

15 december 2011
Nieuws | | Vermogensfondsen

AMSTERDAM (15 december) - Naar aanleiding van de wet Werken naar vermogen die in 2013 in gaat biedt maatschappelijk investeerder Start Foundation hulp aan sociale werkvoorzieningsbedrijven die moeite hebben met het plaatsen van mensen in het reguliere bedrijfsleven. Met het SW-Baanbreker Krediet biedt het fonds deze bedrijven financiële ondersteuning. De eerste financiering is inmiddels rond.


Wet Werken naar vermogen

Sociale werkvoorzieningsbedrijven staan meer en meer onder druk om mensen in het reguliere bedrijfsleven te plaatsen, in de eerste plaats vanwege de wet Werken naar vermogen. Die plaatsingen blijken ook nodig, omdat de doorstroom vanuit de SW naar een plek op de loonlijst van bedrijven, het zogenoemde Begeleid Werken, op landelijk niveau tussen de één en vijf procent blijft steken. Start Foundation biedt de helpende hand met het zogenoemde SW-Baanbreker Krediet.


Primeur

Het bedrijf Macek Technika BV in Oss heeft de primeur en kan met het krediet investeren in nieuwe productlijnen en productmallen kopen voor de fabricage van nieuwe kunststofproducten, zoals sifons en schroefdeksels. Ondernemer Hugo Macek: "Met dit krediet willen we enkele nieuwe productlijnen opstarten, want we zien een duidelijke behoefte vanuit de markt. En dat betekent op termijn dus ook meer werk en dus meer medewerkers. We verwachten dat we op termijn zo'n extra vijftien WSW'ers van IBN een reguliere baan kunnen bieden. Zo kunnen we heel economisch én sociaal ondernemen."


Kans op reguliere baan

De financiering is gekoppeld aan het personeelsarrangement van het SW-bedrijf. Start Foundation wil hiermee bereiken dat meer mensen met afstand tot de arbeidsmarkt de kans krijgen op een reguliere baan. Daarom wil de financier ook borgen dat mensen uit de WSW-populatie daadwerkelijk op de loonlijst komen te staan. Het bedrijf krijgt de mogelijkheid om investeringen te kunnen doen, de liquiditeit te versterken of anderszins.


Extra mensen in loondienst

IBN Arbeidsintegratie, uitvoerder van onder meer de sociale werkvoorziening, levert de mensen en de begeleiding. "Met het SW-Baanbreker Krediet kunnen we werken naar en mét vermogen", zegt Leonard Steetsel, directeur van IBN Arbeidsintegratie. "Want het betekent dat onze relaties hun organisaties kunnen uitbreiden of versterken met geld van Start Foundation en daardoor extra mensen in loondienst kunnen nemen. En die worden via IBN bij de werkgever in Begeleid Werken geplaatst. Hierdoor zal ons aantal plaatsingen Begeleid Werken nog hoger worden dan de acht procent die we nu al hebben. Op deze manier kunnen we alleen maar een win-winsituatie creëren."