Toon alles (1)

Staatssecretaris van Rijn bij project DemenTalent van ROC midden Nederland

1 december 2015, 21:48
Staatssecretaris Van Rijn luistert aandachtig naar de gastdocenten die uit ervaring vertellen over hun leven met dementie. foto: Saskia Danen.
Staatssecretaris Van Rijn luistert aandachtig naar de gastdocenten die uit ervaring vertellen over hun leven met dementie. foto: Saskia Danen.
In het kader van het project DemenTalent bij het ROC Midden Nederland is er vandaag een speciale bijeenkomst in Utrecht. Drie sprekers met dementie geven een gastcollege over de ziekte, in aanwezigheid van staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid.

Met het project DemenTalent biedt het Gezondheidszorg College van ROC Midden Nederland mensen met dementie de mogelijkheid om als vrijwilliger aan het werk te gaan. Daarbij wordt gekeken naar de talenten van mensen met dementie.

Blijven betrekken
Alzheimer Nederland is partner van DemenTalent. Saskia Danen van de afdeling Amersfoort vertelt waarom: "Wij willen dat mensen met dementie zo lang mogelijk mee blijven doen. De diagnose dementie is heftig, maar betekent niet dat je leven direct ophoudt. Door het project DemenTalent voelen mensen met dementie zich nuttig en waardevol. En voor de studenten is het heel leerzaam om direct in contact te zijn met de ervaringsdeskundigen zelf. "

De leerlingen gaan vandaag samen met de staatssecretaris in gesprek met de gastdocenten met dementie. De rode draad in dit gesprek is dat mensen met dementie meer zijn dan een chronisch zieke, maar zich vaak nog prima kunnen, en willen, inzetten voor de maatschappij. DemenTalent geeft die mogelijkheid.

Meer informatie
Ook op andere plekken in Nederland zijn DemenTalent projecten actief. Zo zijn bij Radio Kootwijk (Veluwe) al geruime tijd mensen met dementie bezig met groenonderhoud. Ook in Oss zijn vrijwilligers enthousiast aan de slag gegaan zoals op een school, in een winkel, bij een voetbalverening en in de natuur. Zie ook www.dementalent.nl.
gerelateerde items