Staatssecretaris Bijleveld snoeit in vrijwilligersrompslomp

15 november 2007
Nieuws | | Vrijwilligers

AMSTELVEEN (15 november) - In plaats van meerdere kleine vergunningen, komt er één evenementenvergunning voor vrijwilligersorganisaties. Dit is een van de maatregelen die staatssecretaris Bijleveld neemt om de bureaucratie voor vrijwilligersorganisaties te verminderen.


Naast de grote evenementenvergunningen krijgt de burgermeester voortaan de bevoegdheid om evenementen aan te wijzen waarvoor geen vergunning is vereist. Denk daarbij aan kleine evenementen als bijvoorbeeld een straatfeest.



De vergunning voor het plaatsen van voorwerpen aan en op de weg verdwijnt eveneens. Vrijwilligersorganisaties hoeven dus geen vergunning meer aan te vragen voor het plaatsen van reclameborden en bankjes. De openbare orde en veiligheid dienen natuurlijk wel te worden geëerbiedigd.



Daarnaast wordt de collectevergunning omgezet in een doorlopende vergunning.



De staatssecretaris presenteerde haar regeldruk verminderende maatregelen op de conferentie "Passie onder (regel)druk" in Zwolle. De afschaffing en vereenvoudiging van vergunningen vloeit voort uit afspraken die zijn gemaakt tussen het Rijk en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).