VU
Toon alles (1)

Staatsbosbeheer schrapt 200 banen

12 december 2012, 11:20
Staatsbosbeheer schrapt 200 banen
Staatsbosbeheer schrapt 200 banen
Staatsbosbeheer gaat 200 van de bijna 1.000 banen schrappen. De natuurorganisatie verwacht geen gedwongen ontslagen, omdat de inkrimping via natuurlijk verloop kan. Dat heeft de directie vandaag bekendgemaakt.

Staatsbosbeheer moet bezuinigen, omdat de organisatie in de komende jaren aanzienlijk minder subsidie krijgt. Daarom moet in 2014 43 procent van het budget uit eigen inkomsten worden gehaald, 10 procent meer dan nu het geval is. Staatsbosbeheer verwacht voor 2014 een omzet van 135 miljoen euro per jaar.

Verdienen
Staatsbosbeheer gaat zich nu opstellen als ‘maatschappelijk ondernemer’.' De organisatie denkt meer te kunnen verdienen aan de verkoop van hout uit de bossen, aan het leveren van biomassa zoals houtsnippers en gemaaid gras en aan het leveren van zonne- en windenergie. Om dat laatste doel te bereiken wil Staatsbosbeheer gaan samenwerken met nieuwe partners. Mogelijkheden voor het opwekken van duurzame energie zijn er bijvoorbeeld op strookjes grond langs snelwegen en spoorlijnen of op voormalige vuilnisbelten die in beheer zijn bij Staatsbosbeheer.

Boswachter
Ook het ‘bestellen’ van een boswachter is in de toekomst niet langer gratis. Aan zijn natuuradvies, een excursie of deelname aan een evenement hangt in het vervolg meestal een prijskaartje. Daarnaast laat Staatsbosbeheer eenvoudige beheerstaken uitvoeren door mensen uit instellingen of uit de dagbesteding. De organisatie blijft wel geld steken in jeugdactiviteiten, voorzieningen voor mensen met speciale behoeften en toezicht.

Staatsbosbeheer beheert in Nederland 260.000 hectare natuur. De gebieden trekken jaarlijks 150 miljoen bezoeken.

(Bron: nu.nl)
gerelateerde items