Made in India: vermogende families als filantropie-motor

Vermogende families in India hebben de sector gered door verdriedubbeling van hun giften tijdens coronajaar 2020. Foto: Debashis RC Biswas/Unsplash
Vermogende families in India hebben de sector gered door verdriedubbeling van hun giften tijdens coronajaar 2020. Foto: Debashis RC Biswas/Unsplash
31 maart 2021
Nieuws | | Internationale filantropie

Wie denkt dat filantropie door vermogende families alleen in de zogenoemde westerse wereld in opkomst is, moet het pas verschenen India Philanthropy Report 2021 eens lezen. Meest opmerkelijke bevinding? Vermogende families in India hebben de sector gered door verdriedubbeling van hun giften tijdens coronajaar 2020.

India kent al jaren een sterk opkomende filantropiesector. Vanaf 2010 groeide binnenlandse filantropie funding van INR 12.5K crore* tot INR 55K crore in 2018. Van die INR 55K crore bestond 60% uit private funding.

Gaten dichtlopen
Private-sector geld komt in India van 4 bronnen: bijdragen uit het buitenland (25%), binnenlandse donaties door bedrijven of maatschappelijk verantwoorde ondernemingen (28%), particuliere beleggers (28%), en vermogende personen en families (20%).
In totaal stegen de giften van de private sector in 2020 met bijna 23% naar INR 64K crore in vergelijking met 2019. Hiervan was ongeveer één vijfde deel afkomstig van filantropie door vermogende families; een bedrag van INR 12K crore goed voor twee derde van de groei van de totale funding door de private sector in 2019-2020, aldus het India Philanthropy Report 2021. Met hun schenkingen konden vermogende families tekorten inlopen die ontstonden doordat giften van anderen switchten naar coronahulpprojecten, of soms helemaal wegvielen.

Made in India
Familiefilantropie is diep verankerd in de cultuur en geschiedenis van India. Veel familiebedrijven speelden een grote rol in het dekolonisatieproces van India en vinden hun wortels in de Swadeshi beweging (1906) die Indiërs opriep tot het boycotten van Britse producten en het kopen van Indiase producten. 

Enorm potentieel
Hoeveel vermogende families zijn er eigenlijk in India en wat zijn ze waard? Volgens het door UBS en PwC gepubliceerde Billionaires Insights 2020 nam de rijkdom van Indiase miljardairs tussen april en juli vorig jaar met 35% toe. Er zijn bijna 150 duizend ultra vermogende families in India met een cumulatief vermogen van ongeveer INR 140 lakh crore* .The Family Wealth Report 2018 van Edelweiss voorspelt dat deze groep tegen 2025 gegroeid zal zijn tot maar liefst 400 duizend families met een gezamenlijk vermogen van bijna INR 360 lakh crore. Op dit moment blijft het aandeel van hun rijkdom dat vermogende families in India schenken achter ten opzichte van dat van families in andere landen; mocht India door middel van belastingwetgeving schenken aantrekkelijker maken, dan zal dat aandeel zeker stijgen. Deze families vormen dus een enorm potentieel voor de toekomst en het welzijn van India. Als je nagaat dat in 2019 de rijkdom van de top 1% toenam met 46% en die van de onderste 50% met slechts 3 %, is er nog heel veel werk aan de winkel voor filantropen om de enorme kloof die er bestaat tussen de haves en have-nots te overbruggen.

Fathers' fathers
Van de eigenaren van familiebedrijven heeft 95% belangen en verbintenissen in de filantropie. Naast financiële schenkingen, neemt 90% van deze Indiase families ook deelAls je nagaat dat in 2019 de rijkdom van de bovenste 1% toenam met 46%, terwijl die van de onderste 50% steeg met slechts 3%, is er zeker nog een hoop werk aan de winkel.aan bredere vormen van filantropie als netwerken, lobbyen, het stimuleren van technische kennis, het opbouwen van institutionele capaciteit en het ontwikkelen van nieuwe vormen van funding. Die 90% is overigens opmerkelijk veel hoger dan het wereldwijde gemiddelde van 68%.
Bovendien wijst onderzoek uit dat deze families veel eerder filantropische activiteiten opstarten dan hun voorvaders en voormoeders. Deden vermogende families er in de jaren vijftig nog zo’n 30 tot 50 jaar over voordat zij hun eerste foundations oprichtten, in de jaren 2010 was dat nog maar 15 tot 20 jaar, lezen we in het The Insights into UHNW Family Philanthropy in India report van UBS.

The Giving Pledge
Binnen de Indiase wereld van de schenkende families spelen filantropen als Kiran Mazumdar-Shaw, Dr. Romesh and Kathleen Wadhwani, Azim and Yasmeen Premji, en Nandan en Rohini Nilekani een belangrijke aanjagersrol doordat zij zich hebben aangesloten bij The Giving Pledge. Ook wordt elk jaar in oktober DaanUtsav, of de ‘Joy of Giving Week’ gevierd waarin 7 miljoen Indiërs goed doen door tijd, geld en aandacht aan hun medemens te doneren.

Traditioneel geven
Twee interessante patronen zijn volgens het India Philanthropy Report 2021 te ontdekken in het schenkgedrag van vermogende Indiase families. Zij schenken het meest aan traditionele doelen als onderwijs (57%) en gezondheid (27%), terwijl acute probleemgebieden zoals geformuleerd in de Sustainable Development Goals van de UN zoals gender-gelijkheid slechts op 1% van hun donaties mag rekenen. Ook opmerkelijk is dat de vermogende families vooral schenken in de regio’s waar zij zelf wonen, waardoor de donaties vooral in Mumbai, Delhi en Bengaluru zijn geconcentreerd.

Het hele India Philanthropy Report 2021 van Bain & Company en Dasra lees je hier.
 
Bronnen: Livemint's Philanthropy by Indian families tripled during the pandemic, India Philanthropy Report 2021, India Philanthropy Report 2020.

*Een crore is 10 miljoen.
*Een lakh is 100 duizend.
*Een lakh crore is 1 biljoen (=duizend miljard).