Toon alles (1)

Speelgoedbank Haarlem doet aangifte tegen oud-directeur wegens fraude

3 augustus 2018, 11:00
De opening van de Speelgoedbank Haarlem in 2013.
De opening van de Speelgoedbank Haarlem in 2013.
De stichting Speelgoedbank Haarlem heeft aangifte van fraude gedaan tegen haar voormalig directeur en oprichtster Femke J. Het openbaar ministerie (OM) is een onderzoek gestart. Na de zomer besluit het OM of de oud-directeur wordt vervolgd.
 
J. had vorig jaar al aan het bestuur aangegeven dat zij vond dat de Speelgoedbank niet meer te redden was en er gestopt moest worden. De huidige directeur, Maaike Disveld, besloot onmiddellijk actie te ondernemen toen ze hoorde dat het project gevaar liep. Disveld was als vrijwilligster kort bij de start van het project actief geweest. ‘Ik wilde niet dat het verloren zou gaan’, zegt ze in het Noord-Hollands Dagblad. ‘Ik trof een chaotische administratie aan en veel betalingsachterstanden. Maanden was ik bezig om dat in kaart te brengen en regelingen te treffen.’ De stichting was de anbi-status inmiddels kwijtgeraakt.
 
Door schoon schip te maken is de anbi-status recent weer terug verkregen. Ook zijn alle schulden afbetaald. Daarnaast heeft Disveld het afgelopen half jaar een nieuw team van vrijwilligers samengesteld. 
 
Meerdere stichtingen op cv
De 36-jarige oud-directeur komt uit de zorg en was van 2010 tot 2013 eigenaar van administratiekantoor 'Stoeien met cijfers', waar ze de financiële administratie bijhield voor bedrijven en stichtingen. In 2013 richtte ze de Speelgoedbank op, waar ze directeur werd. Daarnaast was ze oprichter en directeur van de Stichting Kinderkledingbank Haarlem en is ze nog steeds directeur van de Stichting Ponyclub Mileda.

Oud-directeur weet van niets
Hoewel medewerkers tegen het Haarlems Dagblad zeggen dat ze rechercheurs op bezoek hebben gehad, zegt oprichtster en oud-directeur niets te weten van fraude danwel een onderzoek daarnaar. 'Dit komt voor mij als donderslag bij heldere hemel', zegt ze tegen de krant. Volgens haar hebben de medewerkers wat tegen haar. 'Er zullen wel mensen jaloers zijn dat ik dit soort projecten kan starten en dat het dan zo goed gaat. Ze willen de boel overnemen en de zaak dan zelf runnen.'
 
(Bron: Speelgoedbank, Noord-Hollands Dagblad, NHNieuws)

 
gerelateerde items