Toon alles (1)

Solar Captus start enquête ‘hoe groen ben jij?’

6 juni 2017, 14:00
Solar Captus start enquête ‘hoe groen ben jij?’
Solar Captus start enquête ‘hoe groen ben jij?’
Solar Captus, een startup met de ambitie om zonne-energie beschikbaar te maken voor iedereen, is een onderzoek gestart naar de perceptie van ‘groen’ in Nederland. Via tien eenvoudige vragen op www.kiesjijgroen.nl komen de bezoekers erachter hoe ‘groen’ ze eigenlijk zijn.
 
Duurzaam en democratisch energiesysteem
Solar Captus CEO en co-founder Jelmer van Rooij gelooft in de energietransitie: ‘Wereldwijd zijn de prijzen van zonne-energie over de afgelopen dertig jaar exponentieel gedaald en vandaag de dag wordt betaalbare energieopslag en slimme software steeds toegankelijker. Deze technologieën samen maken een gedistribueerd, duurzaam en democratisch energiesysteem eindelijk mogelijk.’

Early adopters
Van Rooij reisde naar Australië om te zien hoe slimme-energie startups daar te werk gaan. Een van de inzichten die hij daar kreeg, is dat er een groot gat zit tussen early adopters en de grote massa. Er is een groep enthousiastelingen die duurzame energie technologie direct omarmt, ongeacht de prijs of de moeite die het kost. Maar om echt impact te hebben moeten duurzame technologieën massaal worden geadopteerd.

Openbare databronnen
Solar Captus gebruikt verschillende openbare databronnen zoals satellietbeelden en meteorologische data om het zonnepotentieel van gebouwen te berekenen. Daarnaast wordt informatie verzameld over zaken als demografie, inkomen, eigenaarschap en de waarde van het pand. Door al die data bij elkaar te brengen, kan een inschatting gemaakt worden of bewoners en gebruikers geïnteresseerd zijn in de aanschaf van een zonnesysteem. Op basis daarvan kan een geïndividualiseerd voorstel worden gedaan.

Kies jij groen?
Met de Solar Captus database wil Van Rooij het makkelijk maken voor mensen om zonnesystemen aan te schaffen zodat de zonne-energie in Nederland een hoge vlucht neemt. En dat is volgens Solar Captus wel nodig. Op het gebied van duurzame energie loopt Nederland ver achter op de rest van Europa. Slechts 5,8 procent van ons totale energieverbruik komt uit hernieuwbare bronnen, terwijl het gemiddelde in de EU op 16,7 procent ligt. Alleen Malta en Luxemburg scoren slechter met 5 procent.

Enquête
In hoeverre is het slappe duurzame energiebeleid een afspiegeling van de wens van de bevolking? Solar Captus wil graag weten hoe belangrijk Nederlanders duurzame energie vinden. Daarom heeft het de enquête ‘Kies Jij Groen?’ gelanceerd om dat te onderzoeken. Door middel van tien vragen kom je er achter hoe groen jij handelt en denkt in vergelijking met andere Nederlanders. Hiermee wil het bedrijf in beeld te krijgen hoe Nederlanders tegen duurzame energie aan kijken. De vragenlijst is te vinden op www.kiesjijgroen.nl. Je hebt wel een Facebook-account nodig om er aan mee te kunnen doen.
gerelateerde items