‘Social Loan Initiative’ voor zachte leningen in corona-tijd

24 juni 2020, 07:00
‘Social Loan Initiative’ voor zachte leningen in corona-tijd
‘Social Loan Initiative’ voor zachte leningen in corona-tijd
‘Social Loan Initiative’: dat is de naam van een nieuw initiatief om in Corona-tijd sneller zachte leningen voor sociale ondernemers/initiatieven van donateurs/investeerders tot stand te brengen. Social Loan Initiative is opgezet door sociaal ondernemer Rense Bos en filantropieontwikkelaar Ignaz Anderson.

Tussen wal en schip

Op dit moment vallen veel sociale ondernemers tussen wal en schip. Zij komen om verschillende redenen niet in aanmerking voor overheidsregelingen zoals de NOW of COL. Tegelijkertijd zijn veel sociale ondernemers aan het groeien en moeten de lopende (salaris)kosten toch betaald worden. ‘Een eerste survey onder sociale ondernemers laat een behoefte zien van €1.46 miljoen aan zachte leningen. En dit is nog maar het topje van de ijsberg’, aldus de initiatiefnemers. 

Aangepast businessmodel 

Rense Bos: ‘Een voorbeeld, een sociale ondernemer maakt soep samen met eenzame ouderen en hun families in verzorgingstehuizen en verkoopt de soep aan horeca, cateraars, enzovoort. Het businessmodel werkt, want meer personeel aangenomen om de groei op te vangen en afgelopen jaar succesvol opgeschaald naar 4 andere steden. Totdat de Corona-maatregelen verzorgingstehuizen isoleerden van de rest van de wereld en de horeca op zijn gat lag. In dit concrete voorbeeld is de sociale ondernemer op zoek naar €30.000 aan zachte leningen. Hiermee kan een overbrugging gecreëerd worden naar een tijd waarin de onderneming, met een aangepast businessmodel, verder kan.’ 

Rentevrij of converteerbaar

Rense Bos: ‘In het Social Loan Initiative verbinden we sociale ondernemers/initiatieven aan donateurs/investeerders. Na onze matchmaking maken de partijen zelf een sociale leenovereenkomst met de voorwaarden die zij passend vinden. Onder een sociale lening verstaan wij een rentevrije of converteerbare lening. Een sociale lening wordt verstrekt door een donateur of investeerder en in termijnen afbetaald door de sociale ondernemer/initiatiefnemer.’ 

Meer impact maken

Het Social Loan Initiative is gelanceerd door Ignaz Anderson en Rense Bos. Anderson heeft als voormalig directeur van de Iona Stichting de afgelopen vijftien jaar laten zien hoe je kan innoveren in de filantropische en financiële wereld. Rense Bos is sociaal ondernemer en investeerder en kent de wereld en urgente behoeftes van sociale ondernemingen. Samen bundelen ze hun netwerk en krachten om nu kleinschalig, persoonlijk en snel te handelen om meer impact te maken.
 
Meer weten over: Ignaz Anderson: klik hier en Rense Bos: klik hier.
Meer informatie? Neem contact op met Ignaz Anderson en/of Rense Bos
gerelateerde items