Social Impact Ventures investeert groeikapitaal in recyclingbedrijf

11 januari 2016, 14:42
'Besparing staat gelijk aan de jaarlijkse uitstoot van nog eens 5.300 huishoudens’, aldus Afval loont-oprichter Jørgen van Rijn.
'Besparing staat gelijk aan de jaarlijkse uitstoot van nog eens 5.300 huishoudens’, aldus Afval loont-oprichter Jørgen van Rijn.
Het Nederlandse investeringsfonds Social Impact Ventures (Social IV) gaat groeikapitaal verstrekken aan Afval Loont. Deze sociale onderneming biedt een innovatief inzamelconcept waarbij consumenten voor elke kilogram ingeleverd gescheiden huishoudelijk afval direct worden betaald.
 
Spaarders leveren dagelijks afval in waaronder papier, textiel, kunststof en frituurvet bij vier lokale filialen van Afval loont. Het bedrijf is op dit moment vooral actief in de regio Rotterdam. In de gemeenten waar Afval Loont is gevestigd, is het inzamelpercentage in bepaalde afvalsoorten tot veertig procent toegenomen. Afval Loont streeft, met hulp van Social IV, naar een landelijke uitrol van vijftig filialen.
‘In de afgelopen vier jaar hebben wij ruim 13.000 ton CO² uitstoot bespaard, gelijk aan de jaarlijkse uitstoot van 1.600 woningen. Met deze investering streven wij naar een verdere CO²-reductie van 43.000 ton in 2020. Deze besparing staat gelijk aan de jaarlijkse uitstoot van nog eens 5.300 huishoudens’, aldus Afval loont-oprichter Jørgen van Rijn (foto).
 
Investeringsronde
Social Impact Ventures leidde een investeringsronde waarbij ook de huidige aandeelhouders (afvalbedrijf Van Gansewinkel, adviesbureau Rebel en oprichter Jørgen van Rijn) participeren. Social IV neemt daarbij een significant minderheidsbelang in de sociale onderneming. Naast geld biedt het fonds ook actieve ondersteuning aan Afval Loont.
 
Impact op mens en milieu
Helmer Schukken, partner bij Social Impact Ventures licht toe: ‘De huidige generatie heeft succesvolle ondernemers nodig die met baanbrekende innovaties maatschappelijke uitdagingen weten op te lossen. Wij zijn er om deze social enterprises met groeikapitaal en kennis te ondersteunen. Afval Loont is een schoolvoorbeeld van een sociale onderneming die impact op zowel ‘people’ als ‘planet’ realiseert.’
 

 
 
gerelateerde items