Social Enterprise sector groeit ondanks corona

14 april 2022
Nieuws | | De Dikke Blauwe

Ruim 60% van de Nederlandse sociale ondernemingen heeft in de afgelopen jaren een grote groei doorgemaakt, ondanks corona. Deze bedrijven focussen op systeemveranderingen en willen ook andere bedrijven en de overheid aan te zetten tot duurzamer en socialer gedrag. De overheid blijkt een belangrijke partner in het creëren van maatschappelijke waarde. Dit blijkt uit de Social Enterprise Monitor 2021-2022.

 Sociale ondernemingen zijn innovatieve bedrijven, met een focus op productinnovatie en op nieuwe impact en businessmodellen. Naast het verkopen van innovatieve en duurzame producten en diensten, werken sociale ondernemingen aan de transitie naar een eerlijke economie door anderen aan te zetten tot duurzamer gedrag en handelen. Zo geeft bijna de helft van de ondernemers (48%) aan dat ze hun kennis over innovaties delen.



Bijna de helft van de social enterprises pleit op verschillende manieren voor een duurzamer en socialer inkoopbeleid. 1 op de 5 ondernemingen stuurt op het neerzetten van nieuwe standaarden en normen in de sectoren waar ze actief in zijn. Deze rol van sociale ondernemingen als influencers wordt onderschreven door het rapport Social Enterprises as Influencers of the Broader Business Community.

Sociale ondernemingen en de overheid zijn noodzakelijke partners
Het willen veranderen van beleid werkt niet eenzijdig en vraagt ook om partnerships. Voor een groot deel van de sociale ondernemingen (82%), is de samenwerking met de overheid belangrijk voor het behalen voor hun impact. Bijna de helft van de bedrijven (48%) geeft aan al producten en/of diensten te verkopen aan de publieke sector (zoals ministeries en gemeenten).

Als financier speelt de overheid ook een belangrijke rol. 1 op de 3 ondernemingen heeft in de afgelopen 12 maanden publieke financiering gezocht. Net als op het gebied van sociale inkoop, zouden de ondernemers die onderdeel zijn van dit onderzoek graag zien dat de overheid de toegang tot passend kapitaal nog verder zou verbeteren. Gemeenten zouden volgens deze ondernemingen ook nog moeten inzetten op ontkokering en meer kennisontwikkeling binnen de gemeenten over sociaal ondernemerschap. 

De Social Enterprise Monitor 2021 vind je hier.