Toon alles (2)

Snel wil verbetering fiscale maatregelen rond goede doelen

4 september 2019, 13:10
Snel komt waarschijnlijk begin 2020 met een aantal voorstellen om de fiscale maatregelen te verbeteren. (Foto: Rijksoverheid)
Snel komt waarschijnlijk begin 2020 met een aantal voorstellen om de fiscale maatregelen te verbeteren. (Foto: Rijksoverheid)
Staatssecretaris van Financiën Menno Snel wil fiscale maatregelen rond giften verbeteren. De verwachting is dat hij in het eerste kwartaal van 2020 een aantal voorstellen zal indienen. Taxence heeft ze op een rijtje gezet.
 
Reageren? Mail ons, of reageer via TwitterFacebook of Linkedin.
 
De staatssecretaris heeft het idee om de volgende fiscale wijzigingen in verband met giften en goededoelenorganisaties in te voeren:
  • de afschaffing aftrekbaarheid contante giften;
  • de invoering van een taxatie-eis bij grote giften in natura;
  • een aanpassing van de automatische status van algemeen nut beogende instelling (anbi) voor overheidsinstellingen
  • weigering anbi-status bij strijdigheid met de Grondwet;
  • een versoepeling van de liquidatiebepaling voor anbi’s;
  • verduidelijkende regels met betrekking tot het bestedingscriterium; en
  • de mogelijkheid tot het hanteren van een vast uitkeringspercentage.
In principe zullen deze wijzigingen moeten ingaan op 1 januari 2021. De voorgestelde maatregelen komen hieronder in het kort aan bod.
 
Afschaffing aftrek contante giften
Giften die geen periodieke giften vormen, zijn alleen aftrekbaar als de schenker met schriftelijke stukken kan aantonen dat hij ze heeft gedaan. Bijvoorbeeld met een kwitantie van de begunstigde anbi of vereniging. Uit onderzoek blijkt dat contante giften zeer lastig te controleren zijn en fraudegevoeliger zijn dan giften die op andere wijze plaatsvinden. De staatssecretaris wil daarom de aftrek van contante giften afschaffen. Omdat giften doorgaans goed giraal zijn te doen, verwacht hij dat de afschaffing van de aftrekbaarheid van de contante giften geen effect heeft op de bereidheid van de belastingplichtigen om giften te doen.
 
Klik hier voor het volledige artikel op Taxence.
 
 
gerelateerde items