Slordig onderzoek en negatieve invalshoeken

15 september 2022
Nieuws | | De Dikke Blauwe

'Slordig onderzoek, verwarrende conclusies, uiterst foute kop', concludeert DDB expert Arjen van Ketel na het lezen van het Volkskrant artikel 'Donaties aan grote goede doelen stagneren door lagere opbrengst uit nalatenschappen’. De kop riep direct al vragen op omdat deze niet stroken met de conclusies van gerespecteerde onderzoeken als Geven in Nederland en de Legacy Monitor, gespecialiseerd in nalatenschappen. Op ons verzoek dook Arjen van Ketel in de cijfers. Zijn conclusie leest in deze nieuwsbrief. 

Waar de conclusie van het Volkskrant onderzoek te verklaren is door slordig onderzoek, valt het de laatste tijd op dat nieuws over het brede filantropische veld een negatieve invalshoek heeft. Bij het nieuws dat de belastingsdienst naar buiten bracht over misbruik van de ANBI status door vermogenden, werden geen aantallen genoemd. Of het hier over grootschalig misbruik of enkele incidenten gaat is onduidelijk, maar de termen 'ANBI' en 'misbruik' blijven wel hangen. (Lees vooral ook Tweels Tweak!) Terwijl dagelijks voorbeelden te vinden zijn van goede doelen en stichtingen die klaar staan om burgers in het nauw te helpen, van fondsen die dat mogelijk maken. 

Verschillende visies en een goed gesprek kunnen ook positieve invalshoeken opleveren, bleek ook deze week toen Rense Bos zijn boek Zie Impact presenteerde tijdens een event van PYM. Een bijzondere bijeenkomst van impact investeerders, die risico's willen nemen en zich inzetten voor een betere wereld. Waar ondanks verschillende inzichten het gezamenlijke doel helder was: vooruit en werken aan een betere wereld! Een positieve en inspirerende bijeenkomst, waarna je toch weer durft te denken dat we met zijn allen de goede kant op gaan. 

Binnenkort delen we het videoverslag van deze bijeenkomst.

Karlijn Renzenbrink
Hoofdredacteur 

karlijnrenzenbrink@walburgpers.nl