Toon alles (2)

Sir Stephen Bubb: ‘De big society is vrijwel dood’

17 januari 2013, 04:00
Sir Stephen Bubb: ‘De big society is vrijwel dood’
Sir Stephen Bubb: ‘De big society is vrijwel dood’
Sir Stephen Bubb, hoofd van het CEO-orgaan Acevo heeft premier David Cameron gewaarschuwd dat de big society ‘dood’ is. In een brief aan Cameron zegt Bubb dat de regering weliswaar pronkt met wat ze allemaal heeft bereikt sinds 2010, door belastingverlaging en het lenen van Big Society Capital, maar dat ze op andere vlakken geen vooruitgang heeft geboekt.

“De Big Society is een sterk concept, maar is nu vrijwel dood”, schrijft Bubb. “Het potentieel voor goede doelenorganisaties om publieke diensten aan te bieden is nauwelijks aangeraakt.” Volgens Bubb moeten goede doelen in plaats daarvan juist enorm besparen en de meeste Aveco-leden die gekort worden, moeten hun diensten reduceren. Ondanks het feit dat de sector groot en sterk is, wordt haar rol in het creëren van banen en economische groei onderschat, vindt Bubb.

Geen visie meer
“Voor de leiders van goede doelenorganisaties is het moeilijk te zien dat een eens ambitieuze regering de weg kwijt is geraakt en geen visie meer heeft op de rol van goede doelen in de maatschappij en economie”, zegt Bubb. Hij wil dat Cameron de steun van de regering aan activiteiten van goede doelen bevestigt. Daarnaast wil hij dat de overheid meer ambitie toont waar het gaat om het hervormen van publieke diensten, de meest kwetsbaren blijft beschermen en goede doelen prikkels biedt om banen en economische groei te creëren.

Nieuwe mogelijkheden
Een woordvoerder van de Cabinet Office zei dat het kabinet vanaf het begin heeft meegeholpen met het aantrekkelijker maken van donaties en het geven van Big Society Capital en dat de overheid daarmee door zal gaan. Daarnaast meldde ze dat er nieuwe mogelijkheden zijn om goede doelenorganisaties publieke diensten te laten leveren. Zo is er de Community Right to Challenge, waarmee groepen vrijwilligers lokale autoriteiten kunnen uitdagen tot een competitie tussen verschillende aanbieders van diensten.
gerelateerde items