Simon Jelsma (93) overleden

24 november 2011
Nieuws | | Personalia

AMSTERDAM (24 november) - Simon Jelsma, grondlegger van de Derde Wereldbeweging en oprichter van Novib en de Nationale Postcode Loterij, is vorige week overleden. Jelsma streed zijn hele leven tegen armoede en onrecht in de wereld.


In 1954 was Simon Jelsma als pater betrokken bij De Pleingroep, waarvoor hij op Pinksterzaterdag op het Plein in Den Haag de eerste ‘pleinrede' hield. In 1956 leidde dit tot de oprichting van Novib, dat zich later aansloot bij Oxfam. Jelsma werd er vicevoorzitter. Tot zijn pensioen in 1983 was hij journalist bij de NOS en in 1989 werd hij medeoprichter van de Nationale Postcode Loterij.


Wereldburger

Zowel bij Oxfam Novib als bij de Nationale Postcode Loterij was hij tot vlak voor zijn dood betrokken. "Met zijn overlijden is Nederland een man kwijt die al een wereldburger was ver voordat de term zijn intrede deed en die tot het einde toe zich bleef inzetten van betrokkenheid bij vraagstukken van achterstand en ongelijkheid in de wereld", reageerde staatssecretaris Ben Knapen. Jelsma is afgelopen dinsdag in besloten kring begraven.