Simavi en Longfonds onder finalisten Impact Challenge Award 2021

Beeld: Steven Lelham/Unsplash.
Beeld: Steven Lelham/Unsplash.
4 november 2021
Nieuws | | Goede doelen

Het CBF, Toezichthouder goede doelen, heeft de zes finalisten voor de Impact Challenge Award 2021 bekend gemaakt. Simavi en Longfonds zijn twee van de zes kanshebbers. De prijs wordt uitgereikt tijdens het Impact Event op vrijdag 19 november, georganiseerd door het CBF en Goede Doelen Nederland. Het event kan live en online worden bijgewoond; interessant voor iedereen die op zoek wil naar meer impact voor de organisatie.

In 2020 won The Hunger Project de Impact Challenge Award, een organisatie die een einde wil maken aan chronische honger en armoede door vooruitstrevende, duurzame, grassroots strategieën waarin vrouwen centraal staan. Alle Erkende Goede Doelen waren volgens de organisatie welkom om mee te dingen naar de award. De enige voorwaarde is dat je als goed doel iets geleerd moet hebben over het vergroten van je impact en dat je dit kunt vertalen naar een concreet advies voor collega-organisaties. Er wordt dit jaar voor het eerst een onderscheid gemaakt tussen goede doelen met baten tot 500.000 euro per jaar en voor goede doelen met meer dan 500.000 euro per jaar.
 
Finalisten
Simavi, Fier en Longfonds zijn kanshebbers in die laatste categorie. De kleinere organisaties die meedingen zijn Niketan, een stichting die zich inzet voor zorg en onderwijs voor mensen met een handicap in Bangladesh, Blijdschap voor de Dieren en microkredietplatform Wakibi. Paul Smeets, hoogleraar Filantropie en Sustainable Finance aan de Universiteit Maastricht, heeft samen met zijn team voor beide categorieën de drie grootste kanshebbers geselecteerd. De vakjury gaat vervolgens in de komende weken aan de slag om te kijken welke leerervaring het meest inspirerende voorbeeld geeft voor andere organisaties op het gebied van impactmanagement. De vakjury bestaat uit Tjeerd Krumpelman (Global head of advisory, reporting & engagement / Group Sustainability bij ABN AMRO), Sara Kinsbergen (Program Director AMID and Assistant Professor CAOS bij de Radboud Universiteit) en Marleen Janssen Groesbeek (lector Sustainable Finance & Accounting bij Avans Hogeschool).
 
Impact Award
De Impact Award is onderdeel van de Impact Challenge; een sectorbreed initiatief van goede doelen, Goede Doelen Nederland en het CBF, Toezichthouder Goede Doelen. De award is in het leven geroepen om de maatschappelijke impact van de goededoelensector te vergroten en meer zichtbaar te maken. De Challenge daagt goede doelen uit om met elkaar te delen, van elkaar te leren en elkaar te inspireren. Al jaren wordt er namelijk veel gemeten en geëvalueerd door goede doelen, ieder op zijn eigen manier. Er bestaan grote verschillen in strategieën, programma’s en activiteiten. Daarom heeft de sector het initiatief genomen voor de Impact Challenge om gezamenlijk naar impact te kijken.
 
Inhoud van de prijs
De winnaar van de categorie tot € 500.000 baten per jaar wint zijn persoonlijke wetenschapper. Robin Aarts, MA, van de Universiteit Maastricht helpt deze organisatie om de volgende stap te zetten in impactmanagement en trekt een half jaar op met de winnaar. De winnaar van de categorie vanaf 
€ 500.000 baten per jaar wint zijn persoonlijke impact-team met experts van ABN AMRO. 

Uitreiking
De award wordt tijdens het Impact Event op 19 november 2021 uitgereikt. Tijdens het event presenteren de finalisten hun verhaal aan het publiek, dat vervolgens online of live kan stemmen op zijn of haar favoriet. Het oordeel van de vakjury telt voor 65% mee en het oordeel van het publiek voor 35%. Op het event zal de organisatie samen met de aanwezigen nieuwe inzichten en uitdagingen rondom impactgericht werken delen met als doel elkaar te inspireren om de impact te vergroten en beter zichtbaar te maken.

Bron: CBF
Klik hier voor meer informatie over de Impact Challenge Award 2021
Wil je ook naar Civil Power op donderdag 18 november? Klik dan hier.

Professor Paul Smeets over impactmeting: