Toon alles (2)
Edwin Venema

Shockdoc: fraude goede doelensector VK kost €2,4 miljard....

25 mei 2016, 19:12
2,4 miljard, dat is.....bijna de helft van alle Nederlandse filantropische inkomsten
2,4 miljard, dat is.....bijna de helft van alle Nederlandse filantropische inkomsten
In de goede doelensector ('Third Sector') in het Verenigd Koninkrijk wordt voor maar liefst €2,4 miljard gefraudeerd. Tot die schokkende raming komt de Britse overheid. In haar jaarlijkse 'fraude indicator' is het aandeel van de goede doelensector overigens een schijntje. In het gehele VK zou jaarlijks voor 250 miljard worden gefraudeerd: een gemiddelde van vijfduizend euro per Brit...
 
De fraude-analisten van The UK Fraud Costs Measurement Committee (UKFCMC) signaleren drie hoofdvormen van fraude: inkoopfraude (valse of onvolledige facturen, illegale kick back-regelingen), goed voor ruim een miljard euro aan fraudekosten; salarisfraude (€1,15 miljard) en fraude met giften en schenkingen (€254 mio.).
 
De totale fraude kost de goede doelensector in het VK €2415 miljoen, hetgeen zo'n 2,5% is op de totale jaarlijkse filantropische inkomsten en uitgaven van ruim €96 miljard (cijfers 2014). Het gaat hierbij volgens de onderzoekers om 164.348 officieel geregistreerde goede doelen in Engeland en Wales.
 
►Bron: The UK Fraud Costs Measurement Committee (UKFCMC)
♦Download een samenvatting van het rapport: klik hier
 
gerelateerde items