200 miljoen euro voor nieuw SDG Impact Fund

8 september 2017, 08:00
Nieuw SDG-fonds goed voor minimaal 200 miljoen euro in vijf jaar.
Nieuw SDG-fonds goed voor minimaal 200 miljoen euro in vijf jaar.
De Maatschappelijke Alliantie heeft met VNO-NCW, vijf ministeries en een aantal familiefondsen afgesproken een investeringsfonds te starten onder de naam Sustainable Development Goals Impact Fund. ‘De komende vijf jaar wordt daar jaarlijks veertig miljoen euro in gestopt, oplopend tot 200 miljoen euro. Het initiatief ligt bij de fondsen, het bedrijfsleven sluit aan en de overheid pas in laatste instantie’, aldus MA-voorman Steven van Eijck tegenover Het Financieele Dagblad.
 
Volgens Van Eijck richt het nieuwe fonds zich op duurzaamheidsthema’s die ook in Nederland urgent zijn: ‘We leven in een veranderend tijdperk in plaats van een tijdperk van verandering. Iedereen voelt dat het niet goed gaat. Het wordt tijd voor een enorme sprong voorwaarts. Door klimaatverandering en de migratieproblematiek verandert de maatschappij dramatisch. Bestaande besturingsmethodes worden onhoudbaar. Het kraakt in de sociale zekerheid, in wetgeving, fiscaliteit, maar ook in mobiliteit.’
 
Op 25 september is het twee jaar geleden dat de 193 lidstaten van de Verenigde Naties de Sustainable Development Goals (SDGs) afspraken. Sindsdien is er in Nederland een brede en diverse beweging ontstaan van organisaties die bijdragen aan die doelen, zowel in Nederland als daarbuiten. Op de SDG Impact Summit van 25 september confereren ruim 400 vertegenwoordigers van bedrijven, maatschappelijke organisaties, kennisinstellingen, (lokale) overheden, young professionals en Kamerleden en worden nieuwe initiatieven gelanceerd: o.a. de ‘SDG Roadmap’ en het initiatief ‘Adopteer een SDG’ gericht op Kamerleden en het ‘SDG House’ in het Koninklijk Instituut voor de Tropen.

Sprekers en gasten: Jan Peter Balkenende (DSGC), Marjolein Demmers (De Groene Zaak), Bart Romijn (Partos), Ilse Smit (P!NK), Thomas Friedhof (JoVD), en Hans de Boer (VNO-NCW, onder voorbehoud). Dagvoorzitter: Anne-Marie Rakhorst (duurzaamheid.nl).

►Bronnen: Maatschappelijke Alliantie, Het Financieele Dagblad
Nieuw: 
DDB Dailyelke dag om 12.00 uur het laatste nieuws & opinie van de afgelopen 24 uur in uw mailbox. Gratis service naast uw wekelijkse DDB Journaal.
Aanmelden: klik hier.
gerelateerde items