SCP: sterke groei natuur- en milieuorganisaties

4 september 2008
Nieuws | | Wetenschap & Onderzoek

AMSTELVEEN (4 september) - Het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) publiceerde begin deze week de SCP Special ‘Maatschappelijke organisaties in beeld'. Belangrijkste conclusies: het aandeel van de Nederlandse bevolking dat vrijwilligerswerk doet is tussen 1980 en 2004 teruggelopen. En natuur- en milieuorganisaties maakt de afgelopen vijfentwintig jaar een sterke groei door.


Onderzoekers dr. Esther van den Berg en dr. Joep de Hart geven in de publicatie een beeld van de ontwikkeling in aantallen leden en donateurs van meer dan 130 grotere maatschappelijke organisaties. Er wordt aandacht besteed aan de oriëntatie van deze organisaties op Europa, verschuivingen in het vrijwilligerswerk, ervaringen met onwenselijke gedragingen, en het betrekken van allochtonen bij de organisatie. De publicatie is een vervolg op het rapport Landelijk Verenigd uit 2005.

 


Veel van de trends die de onderzoekers constateren waren in grote lijnen al bekend. Zo is het al enige tijd duidelijk dat politieke partijen qua ledentallen op hun retour zijn. Het ledenbestand is de laatste 25 jaar gehalveerd. Ook vrouwenorganisaties (-57%) en kerken (-29%) zijn hard achteruit gegaan.

 


Natuur- en milieuorganisaties (+444%), organisaties voor internationale hulp en solidariteit (+83%), en consumentenorganisaties (+89%) zaten daarentegen juist sterk in de lift. Het aandeel van de Nederlandse bevolking dat vrijwilligerswerk doet was in 1980 nog 45%. In 2004 was dit nog slechts 37%.

 


In totaal hadden de 130 maatschappelijke organisaties met 50.000 of meer leden/donateurs in 2006 samen 50 miljoen leden/donateurs, ten opzichte van 36 miljoen in 1980. Wat op zijn minst dus betekent dat de maatschappelijke betrokkenheid tegenwoordig beter georganiseerd is. De groei heeft zich vooral gemanifesteerd in de periode 1980-2000, aldus het SCP, en kan deels verklaard worden uit de groei van de bevolking en de vergrijzing.

 


Klik hier voor meer informatie of het bestellen van de publicatie