SCP brengt Civil Society in kaart

5 maart 2008
Nieuws | | Wetenschap & Onderzoek

AMSTELVEEN (5 maart) - Deze week publiceerde het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) het rapport Facts & Figures of the Netherlands. In deze publicatie wordt ook de ontwikkeling van de civil society in de periode 1995-2006 beschreven. FM las het rapport en vatte samen.


De kabinetten Balkenende zien graag een florerende civil society. Maar in hoeverre heeft die civil society in de laatste tien jaar ook echt gefloreerd? Onderzoeker Theo Roes van het SCP wijdt er een heel hoofdstuk aan in het ambitieus getitelde SCP-rapport Facts & Figures of the Netherlands.

 


Een van de indicatoren voor de vitaliteit van de civil society is het lidmaatschap van maatschappelijke organisaties. Het blijkt dat vakbonden hun aanhang langzaam terug hebben zien lopen tussen 1995 en 2006. De kerken verliezen nog sneller hun achterban. De sport daarentegen doet het goed. De vijftien grootste sportbonden kregen er 3% meer leden bij. Opvallend is ook de groei van de vijftien grootste natuur- en milieuorganisaties. In de periode 1995-2000 nam hun aanhang spectaculair toe met 18%. In de vijf jaar daarna groeide het aantal leden in absolute zin met 1%. Als percentage van de totale bevolking was er sprake van een lichte daling.

 


Gelijkmatiger is de ontwikkeling van het verrichten van vrijwilligerswerk. Ongeveer 55% is in de een of andere vorm maatschappelijk actief, zonder daar een tegenprestatie voor te verwachten. Gedurende de elf jaar die het rapport van het SCP beslaat is dit percentage vrijwel gelijk gebleven. Sportclubs, religieuze en ideologische organisaties weten de meeste vrijwilligers te activeren. Vakbonden en milieuorganisaties hebben veel meer leden, maar deze zijn vaak niet erg actief.

 


Facts & Figures of the Netherlands

Auteur: Theo Roes

Prijs: € 12,50

Aantal pagina's 152

ISBN: 978903770218

 


Gratis downloaden kan ook. Klik dan hier