Toon alles (3)

Schotse goede doelen: geen hoop op groei meer

24 februari 2017, 12:00
Schotse goede doelen zijn onzeker over de toekomst.
Schotse goede doelen zijn onzeker over de toekomst.
Schotse goede doelenorganisaties hebben de hoop op groei opgegeven en zijn alleen nog maar aan het overleven. Dat meldt de Scottish Council for Voluntary Organisatons (SCVO). De koepel registreert veel onzekerheid bij met name middelgrote organisaties door de druk van financiële onzekerheid en toenemende vraag. Dat blijkt uit de Third Sector Forecast for 2017, het jaarlijkse onderzoek van de SCVO.
 
De onderzoekers ondervroegen 404 SCVO-leden in de periode van november en december vorig jaar. De belangrijkste uitkomst is dat 76 procent van de ondervraagden denkt dat de financiële situatie voor goede doelenorganisaties in Schotland het komende jaar alleen maar slechter wordt. Minder dan een procent denkt dat het beter wordt. Tegelijkertijd verwacht driekwart dat de vraag verder gaat toenemen. Van de grotere organisaties is dat zelfs 80 procent. Meer doen met minder lijkt het motto in Schotland voor de komende tijd.
 
Geen nieuwe projecten
Een derde van de respondenten geeft aan vorig jaar gegroeid te zijn tegenover 13 procent van de ondervraagden die zegt juist te zijn gekrompen. Er is ook een minder aantal organisaties dat aan nieuwe projecten begint of nieuwe vrijwilligers gaat aantrekken.
‘The picture is of a sector that is surviving, but not thriving’, zeggen de onderzoekers. De sector houdt het hoofd boven water, maar de meeste organisaties durven geen risico’s te nemen. Sommige melden zelfs te bezuinigen op hun diensten.

 
John Downie
Sombere toekomst
Een vierde van de respondenten ziet de toekomst van hun organisatie somber tot zeer somber in. John Downie van de SCVO: ‘De sector in Schotland heeft het idee om te groeien opgegeven en gaat nu in overlevingsmodus. Ze voelen dat ze meer moeten doen met minder inkomsten en dat gebrek aan groei stopt de ontwikkeling van onze sector.’

 
►Wilt u voortaan elke donderdagochtend het laatste nieuws, opinies en achtergronden over de wereld van doneren & sociaal investeren? Voor een geheel kosteloos abonnement op DDB Journaal: klik hier. 
gerelateerde items