Toon alles (5)
Edwin Venema

Schoonen (Trouw): Sector moet niet in kramp schieten

19 januari 2012, 08:59
AMSTERDAM (19 januari) - "De sector moet niet in de kramp schieten. Wij willen graag het debat over de impact van goede doelen entameren. En voor wie een afkeer blijft houden van ranglijsten: zorg er dan voor dat ze overbodig worden." Met deze woorden reageerde Trouw-hoofdredacteur Willem Schoonen afgelopen vrijdag tijdens de nieuwjaarsreceptie van Vakblad Fondsenwerving op kritiek die de publicatie van een ranglijst van ‘beste goede doelen' zijn krant opleverde.


Die kritiek was er na het verschijnen van de ranglijst eind vorig jaar onder anderen van CBF-directeur Adri Kemps en prof. dr. Ruerd Ruben, hoogleraar Ontwikkelingsstudies aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Zij plaatsen enkele zeer kritische kanttekeningen over de ranglijst en de methodologie ervan. Kemps, aanwezig in de zaal: "Ik waardeer het initiatief van Trouw in samenwerking met CIGD en de Erasmus Universiteit, maar volgens mij wordt de impactdiscussie vanuit een niet goed uitontwikkeld methodologisch concept gevoerd, met onvoldoende gecheckte data."


"Dit was geen oliebollentest"

Schoonen, die als gastspreker een kort en informeel praatje hield als opening van Vakblads druk bezochte nieuwjaarsreceptie in Breukelen, ging inhoudelijk niet in op deze kritiek. Wel formuleerde hij een algemene reactie: "Dit was geen oliebollentest. Mijn advies: schiet er niet direct over in een kramp. Dat is een teken van zwakte. Wij willen een debat over de impact van goede doelen. Natuurlijk kun je dat binnen wetenschappelijke kringen laten, maar wij willen dit graag delen met onze lezers. Onze publicatie is een extra stimulans voor media-aandacht voor uw sector. Dus houd op met die kramp: graag het debat over onze methodes in onze kolommen, doe er aan mee maar frustreer ons niet. Anders hol je van incident naar incident, zoals de totaal ontploffende discussie over Pink Ribbon heeft laten zien. Jullie zijn elkaars concurrenten, maar houd ook oog voor het belang van de sector als algemeen. En voor wie toch een afkeer blijft houden van ranglijsten, maak die ranglijst dan overbodig!"
gerelateerde items