Britse doelen mogelijk stevig beboet om schending privacy-regels

31 januari 2017, 14:07
Privacy van donateurs: Britse waakhond ICO zit er bovenop.
Privacy van donateurs: Britse waakhond ICO zit er bovenop.
De Britse privacywaakhond ICO wil elf goede doelen een geldboete opleggen wegens het overtreden van de privacywetgeving, zo maakte de toezichthouder vandaag bekend. Om welke goede doelen het gaat laat ICO niet weten, maar de organisaties krijgen een maand de tijd om in beroep te gaan.
 
Aan de hand van de replieken zal uiteindelijk worden bepaald of de boete ook daadwerkelijk aan de goede doelen zal worden opgelegd. Vorige maand veroordeelde ICO de Britse Hartstichting en de Britse dierenbescherming tot een boete van respectievelijk 18.000 en 25.000 pond wegens het screenen van miljoenen (major) donors zodat er om meer geld kon worden gevraagd. Ook verzamelden de goede doelen informatie om nieuwe financiers te benaderen en werden persoonlijke gegevens met andere goede doelen gedeeld, waardoor er een grote verzameling van donorgegevens ontstond.
 
Het boetebedrag voor de Hartstichting en dierenbescherming werd vanwege de impact op de major donors en andere lopende onderzoeken opzettelijk door ICO laag gehouden. In soortgelijke situaties had het boetebedrag het tienvoudige kunnen bedragen. De toezichthouder kan geldboetes tot 500.000 pond opleggen. ICO besloot de goede doelen te onderzoeken na berichten over het herhaaldelijk onder druk zetten van major donors om meer te schenken.
 
►Bronnen: Security.nl, Third Sector
gerelateerde items