Saskia Stuiveling: durf kennis te delen

14 oktober 2010
Nieuws | | Governance & Finance

AMSTELVEEN (14 oktober) - "Durf je mislukkingen te laten zien en durf kennis te delen!" Dit advies gaf Saskia Stuiveling, president van de Algemene Rekenkamer, aan de goede doelen in haar key note tijdens de uitreiking van de Transparant Prijs 2010.

"Openheid betekent niet dat u uw eigen ruiten ingooit, u krijgt er vertrouwen voor terug", hield Stuiveling haar gehoor voor. "Geslotenheid voedt slechts de achterdocht", aldus Stuiveling, die een aantal kritische noten kraakte. Zo vindt zij het reputatiemanagement van goede doelen maar buitengemeen pover ("het is echt een vak!"). De sector mocht volgens haar wel een voorbeeld nemen aan de uitreiking van een andere prijs: die van de "Briljante Mislukkingen".

Stuiveling reageerde met haar toespraak op de uitkomsten van een in opdracht van PWC uitgevoerd onderzoek. Hieruit blijkt dat de balans in de rapportage over wat wel en niet gelukt is, nog lang niet gevonden is. Stuiveling wees op het beproefde concept van de ‘peer review' dat in haar eigen werk door Rekenkamers internationaal met succes wordt toegepast. Zij werd hierin aangevuld door Alexander Rinnooy Kan, die ook de systematiek van visitatiecommissies voorstelde.