Toon alles (1)

Saskia Noort nieuwe ambassadeur Amref Flying Doctors

10 november 2017, 09:00
Amref Flying Doctors heeft een nieuwe ambassadeur: Saskia Noort. Ze gaat zich inzetten om meisjesbesnijdenis vóór 2030 uit Sub-Sahara Afrika te bannen. (Foto: Mark Uyl)
 
Amref Flying Doctors heeft een nieuwe ambassadeur: Saskia Noort. Ze gaat zich inzetten om meisjesbesnijdenis vóór 2030 uit Sub-Sahara Afrika te bannen. (Foto: Mark Uyl)
 
Amref Flying Doctors heeft een nieuwe ambassadeur: Saskia Noort. De schrijfster gaat zich inzetten om meisjesbesnijdenis vóór 2030 uit Sub-Sahara Afrika te bannen.
 
‘Ik ben ongelooflijk trots dat Amref Flying Doctors mij heeft gevraagd om ambassadeur te worden en me in te zetten tegen meisjesbesnijdenis’, zegt Noort. ‘Ik neem deze taak graag op me. Het ligt in het verlengde van waar ik al jaren voor strijd: vrijheid, gelijkheid en zelfbeschikking voor vrouwen. Ik hoop oprecht dat ik iets kan betekenen voor deze jonge meiden in Afrika en dat ik iets kan bijdragen aan het uit de wereld helpen van deze vorm van vrouwenverminking.’
 
Amref’s aanpak tegen meisjesbesnijdenis
Amref Flying Doctors heeft samen met de Masai een alternatief voor het overgangsritueel van meisje naar vrouw ontwikkeld. Hierin zijn de meeste onderdelen onveranderd gebleven dan wel gemoderniseerd, en is de pijnlijke en ongezonde meisjesbesnijdenis afgeschaft. Inmiddels zijn bijna vijftienduizend meisjes in Kenia en Tanzania op een gezonde manier vrouw geworden. Saskia reist volgend jaar naar Kenia af om de situatie met eigen ogen te bekijken en een alternatieve ceremonie bij te wonen.
 
Patricia Vermeulen (foto), directeur van Amref Flying Doctors: ‘Wij richten ons als organisatie op het empoweren van jonge meisjes en vrouwen in Afrika. We zijn dan ook enorm trots op het feit dat Saskia, een powervrouw pur sang, zich samen met ons wil inzetten voor een gezonde toekomst voor deze jonge vrouwen.’
 
gerelateerde items