Toon alles (2)

Samsung-topman: ‘Het waren donaties aan goede doelen’

8 augustus 2017, 14:00
Voorlopig zit Lee Jae-yong nog even achter de tralies.
Voorlopig zit Lee Jae-yong nog even achter de tralies.
Gisteren hoorde Lee Jae-yong, topman van elektronicabedrijf Samsung, de aanklagers twaalf jaar cel tegen hem eisen in de rechtbank in Seoul. Lee wordt onder meer verdacht van omkoping, verduistering en het plegen van meineed. Hij zou 38 miljoen dollar (ruim 32,2 miljoen euro) hebben betaald aan Choi Soon-sil, de beste vriendin van de voormalige president Geun-hye Park. Lee zegt nu dat het geld naar goede doelen is gegaan, schrijft NRC.
 
De corruptiekwestie houdt Zuid-Korea nu al bijna een jaar bezig. Gebleken is dat Choi Soon-sil zich zo ongeveer met het hele regeringsbeleid bemoeide in de tijd dat Park Geun-hye president was. Choi zou haar positie als vriendin van Park hebben misbruikt door grote Zuid-Koreaanse bedrijven - waaronder Samsung - miljoenen afhandig te maken voor haar eigen stichtingen en bedrijven. Lee en Samsung ontkennen niet dat ze Choi hebben betaald. Alleen verwachtten ze nooit iets terug voor hun geld, zeggen zij, het waren donaties aan goede doelen. Volgens persbureau Reuters moest Lee maandag vechten tegen de tranen toen hij in zijn slotverklaring zei dat hij heus niets met de betalingen was opgeschoten: ‘Ik heb nooit iemand íéts gevraagd voor mijn bedrijf of persoonlijke gewin, ook de president niet.’ De aanklagers zijn uiteraard een andere mening toegedaan.
 
Op 25 augustus volgt de uitspraak. Dan wordt ook duidelijk of Lee, die al sinds februari vastzit, het bedrijf vanuit de gevangenis zal blijven leiden. Of dat hij een presidentieel pardon krijgt.
Zijn vader, voorzitter van Samsung, wist zo uit de gevangenis te blijven, toen die in 2008 werd veroordeeld voor belastingontduiking. Alleen heeft Lee dan aan de nieuwe president Moon nét een verkeerde. Die wil de corruptie binnen de grote Zuid-Koreaanse familiebedrijven juist aanpakken.
 
(Bron: NRC)
 
♦DDB Journaal is met zomerreces, maar wilt u toch het filantropienieuws volgen? Neem dan een gratis abonnement op DDB Daily: elke dag om 12.00 uur het laatste nieuws in uw mailbox. Voor kosteloos abo: klik hier.
gerelateerde items