Toon alles (1)
Gerhard Sluiter

Samenwerking tussen musea leidt tot unieke tentoonstelling

19 oktober 2018, 06:00
Tachtig belangrijke aankopen van veertig Nederlandse musea bijeen in één tentoonstelling
Tachtig belangrijke aankopen van veertig Nederlandse musea bijeen in één tentoonstelling
Tot en met 3 februari 2019 organiseert het Kröller-Müller Museum op initiatief van de Vereniging Rembrandt de tentoonstelling Als kunst je lief is. Eenmalig worden ruim tachtig belangrijke aankopen van veertig Nederlandse musea bijeengebracht. Het resultaat van een mooie samenwerking tussen Nederlandse museumdirecteuren. 
 
Als kunst je lief is toont de volle breedte van de museale aankopen: schilderijen, tekeningen, foto’s, sculpturen en veel meer. De topstukken zijn de afgelopen tien jaar verworven met steun van de Vereniging Rembrandt. Het oudste werk in de tentoonstelling is zo’n drieduizend jaar oud, het meest recente dateert uit 2016. 
 
Verschillende manieren van samenwerking
Op verschillende manieren werken de directeuren samen bij deze tentoonstelling. Niet alleen staan zij belangrijke werken uit hun museum af om de tentoonstelling mogelijk te maken, ook werken zij mee, als aanvulling op de tentoonstelling, aan minipresentaties over de tentoonstelling. In elke presentatie toont een museumdirecteur of conservator een werk dat in de afgelopen tien jaar mede met steun van de Vereniging is aangekocht, in combinatie met collectiegenoten waar het een relatie mee aangaat. Die combinatie laat zien dat het nieuwverworven werk de bestaande collectie op een hoger niveau tilt, een nieuw accent legt of een gemis opheft.
 
Leren zien
Naast de tentoonstelling verschijnt een begeleidende publicatie: De CollectieNederland is niet af. Auteur is Peter Hecht en hij is naast vormgever/stylist Maarten Spruyt ook de gastconservator van de tentoonstelling. De publicatie onderstreept het belang van blijven verzamelen, van een goede samenwerking tussen overheid en particulieren, maar ook hoe kunst ons kan leren zien. 
 
Voor meer informatie: www.alskunstjeliefis.nl.
 

 
gerelateerde items